субота, 29 жовтня 2022 21:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна готова продовжувати відвантажувати зерно

Україна готова продовжувати відвантажувати зерно
Україна не зупинила коридор, навіть попри російські атаки, заявили в уряді. Фото: Facebook.com/MinInfra.UA

Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу і готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Україна не зупинила коридор, навіть попри російські атаки. Про це заявило Міністерство інфраструктури.

"Українська сторона не зупинила коридор, навіть попри російські атаки 23 липня (наступного дня після підписання "Ініціативи"), 23 вересня – на порт "Одеса", а також нещодавні атаки на енергетичну інфраструктуру, які знеструмили портову інфраструктуру", – повідомили в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс президента відповів Кремлю

З 1 серпня, з моменту виходу з українського порту "Одеса" першого судна і до сьогодні вдалося експортувати більше 9 млн т продовольства. З них більше 5 млн – до країн Африки та Азії, нагадали.

В рамках всесвітньої продовольчої програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, відправили 190 тис. т української пшениці.

29 жовтня РФ заявила, що "призупиняє участь у реалізації зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту" в тимчасово окупованому Криму.

Росія планувала зруйнувати Чорноморську зернову ініціативу, Україна про це попереджала, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Сказав про "голодні ігри" Росії.

У липні у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Україна готова продовжувати відвантажувати зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі