неділя, 06 серпня 2023 22:18

Спецтема: Війна Росії проти України

У Зеленського зробили заяву про взаємини між Україною та Польщею після війни

У Зеленського зробили заяву про взаємини між Україною та Польщею після війни
Українсько-польські відносини зараз перебувають на найвищому рівні, заявив радник голови ОП Михайло Подоляк. Фото: РБК-Україна

Українсько-польські відносини зараз перебувають на найвищому рівні.

Між президентом України Володимиром Зеленським та його польським колегою Анджеєм Дудою відбувається "абсолютно хороший діалог". Про це в ефірі телеканалу FreeДом заявив радник голови Офіса президента Михайло Подоляк.

Він вказав на відсутність розбіжностей між Києвом та Варшавою. Адже головний пріоритет зараз – це свобода і безпека європейського континенту.

"Ми та наші польські партнери розуміємо, що, поки Росія не програє, відповідно ніякої свободи та безпеки не існуватиме", – зауважив Подоляк.

За його словами, якщо Україна займається на полі бою всією необхідною роботою, то Польща є базовим хабом, через який йде постачання до нашої держави. Радник голови ОП наголосив, що Україна та Польща повністю взаємозалежні та взаємопов'язані у питанні програшу Росії.

Подоляк пояснив, що в питаннях щодо національних інтересів Київ займає проукраїнську позицію, а Варшава – пропольську. А це проблема внутрішнього діалогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща продовжить заборону на ввезення української агропродукції

Він пояснив, що через зрив Росією зернової ініціативи Україні потрібен сухопутний зерновий коридор. Радник глови ОП закликав вести дискусію щодо цього питання абсолютно правильно, максимально коректно, відкрито і публічно.

Подоляк впевнений, що це точно не призведе до розривів. Він також назвав Польщу максимально близьким другом і партнером України нині. На його думку, це триватиме до кінця війни Росії проти України.

"Після кінця війни в нас, звісно, будуть конкурентні відносини. Звісно, ми конкуруватимемо за ті чи інші ринки, споживчі ринки тощо", – сказав Подоляк.

Він зауважив, що Київ точно буде перебуватиме на проукраїнській позиції та жорстко захищатиме свої інтереси стосовно до Польщі та будь-якої іншої країни.

1 серпня стало відомо, що МЗС України викликало посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького через висловлювання Марчина Пшидача, керівника офісу з питань міжнародної політики в адміністрації польського президента. Пшидач заявив, що Україні "варто було б почати цінувати роль Польщі".

У відповідь заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга сказав, що підтримка України зброєю – "це не благочинність, а інвестиції у безпеку Польщі".

1 серпня МЗС Польщі викликало посла України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що жодні політичні миттєвості не зіпсують відносини між українським і польським народами, а емоціям варто охолонути.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського зробили заяву про взаємини між Україною та Польщею після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі