понеділок, 31 липня 2023 22:02

Спецтема: Війна Росії проти України

В ОП відповіли на заяви з Варшави відносно того, що Україна недостатньо цінує підтримку

В ОП відповіли на заяви з Варшави відносно того, що Україна недостатньо цінує підтримку
Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга назвав безпідставними заяви Варшави про те, що Київ нібито недостатньо цінує допомогу, надану Польщею. Фото: Главком

В Офісі президента України назвали безпідставними заяви Варшави про те, що Київ нібито недостатньо цінує допомогу, надану Польщею.

Відповідний коментар опублікував заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга. Про це пише "Європейська правда"

Заява Сибіги з'явилася у відповідь на слова держсекретаря – керівника офісу з питань міжнародної політики в адміністрації президента Польщі Анджея Дуди Марчина Пшидача у контексті ситуації з блокуванням експорту українського зерна через Польщу.

В інтерв'ю польським ЗМІ Пшидач зауважив, що Україна отримала справді велику підтримку від Польщі і їй "варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років".

"Категорично відкидаємо спроби окремих польських політиків навʼязати польському суспільству безпідставну думку нібито Україна не цінує допомогу від Польщі. Це, очевидно, гра на власні конʼюнктурні інтереси, яка не має нічого спільного з дійсністю. Маніпуляція. А реальність – це дружній і відкритий діалог Президентів України і Польщі, між якими присутній високий рівень взаєморозуміння і взаємної довіри", – сказав Сибіга.

Він нагадав, що де-факто Україна щоденно віддячує Польщі та іншим союзникам тим, що українські військові продовжують тримати фронт.

"Польська зброя в руках українських військових ефективно стримує російського агресора. І підтримка нас зброєю – це не благочинність, а інвестиції у власну безпеку Польщі. Саме українці сьогодні захищають цінності і безпеку нашого регіону і роблять це також в інтересах Польщі та всього вільного світу", – зазначив Сибіга.

Він додав, що це є "найвищим рівнем вдячності", який дивно не помічати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда анонсував скасування обмежень на продаж зерна

Сибіга також нагадав також, що українці завдяки усій солідарній підтримці Польщі зараз вважають поляків чи не найближчим народом.

"Коли Україна у війні, намагання "виторгувати" у неї ще щось більше – це рівнозначне віроломству, якому не повинно бути місця у наших взаєминах", – сказав він.

Він наголосив, що всім відомо, в яких умовах працює сьогодні український фермер, наражаючи своє життя на замінованих полях та під ракетними обстрілами.

"За цих виняткових обставин наполягати, щоб Україна, у рамках своєї вдячності Польщі, змирилася із закриттям кордонів для українських сільськогосподарських продуктів – рівнозначне змушувати нас погодитися на евтаназію. Нема нічого гіршого, ніж коли твій рятівник вимагає у тебе плату за порятунок навіть коли ти стікаєш кровʼю", – заявив Андрій Сибіга.

Одночасно він висловив впевненість, що ці слова недоречні для польсько-українських стосунків і Україна та Польща "приречені на міцний союз і братерство".

"Росія завжди прагнутиме нас розʼєднати, але ми вистоїмо, бо в єдності – наша сила і безпека", – наголосив Сибіга.

Андрій Сибіга зазначив, що обрав саме таку форму заяви через те, що слова Пшидача пролунали у публічному інтерв'ю.

Україна призупиняє експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшника до Польщі.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський сказав про це під час спільного брифінгу з міністром сільського господарства і розвитку села Польщі Робертом Телусом.

Зараз ви читаєте новину «В ОП відповіли на заяви з Варшави відносно того, що Україна недостатньо цінує підтримку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі