четвер, 16 грудня 2021 12:56

У Великій Британії Ахметова та Фірташа визнали олігархами - дослідження Chatham House

 

Олігархи з пострадянських країн відмивають гроші та репутацію на території Великобританії. Для цього використовують роками відпрацьовані механізми: від покупки нерухомості в країні та солідних благодійних пожертв до відкриття рахунків в офшорах. До списку таких осіб увійшли бізнесмени та монополісти з України – Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ.

Про це йдеться у звіті "Проблема клептократії у Великій Британії. Як обслуговування пострадянських еліт послаблює верховенство закону" провідного британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин).

Автори звіту зробили класифікацію пострадянських мільярдерів, які володіють елітною нерухомістю на території країни:
- клептократи (держчиновники, політичні діячі та члени їхніх сімей)
- олігархи (ділова еліта та їхні сім'ї)
- вигнанці (ті, хто залишив рідну країну під тиском влади).

Ахметов і Фірташ позиціонуються у цьому переліку як олігархи, які скористалися капіталами, отриманими від монополій на українських ринках газу та електроенергії та стали власниками елітної нерухомості в центрі Лондона, район Кенсінгтон та Челсі.

У ході дослідження вказується, що міжнародну репутацію Великобританії було підірвано припливом підозрілого капіталу на обслуговування пострадянських еліт ще з 1990-х років. Фірми, що надають фінансові та професійні послуги, зробили Великобританію зручним будинком для "брудних" грошей. А власники великого капіталу з пострадянських країн навчилися інтегрувати свої капітали до британського суспільства, захищати кошти, зароблені не завжди легальним шляхом, та уникати корупційних скандалів на батьківщині. У дослідженні наводиться приклад, коли Фірташ використав велику пожертву в престижний університет, щоб уникнути звинувачень у корупції.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії Ахметова та Фірташа визнали олігархами - дослідження Chatham House». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі