середа, 08 червня 2022 14:19

Спецтема: Війна Росії проти України

У Туреччині оцінили ймовірність створення "зернового коридору" в Чорному морі

У Туреччині оцінили ймовірність створення "зернового коридору" в Чорному морі
Анкара вважає реалістичним план створення "зернового коридору" у Чорному морі. Фото: pixabay.com

Туреччина вважає реалістичним план ООН зі створення коридору в Чорному морі для вивозу українського зерна.

Країна виступає за подальші переговори з цього питання за участю всіх сторін, заявив 8 червня міністр зовнішніх справ Туреччини Мевлют Чавушоглу після зустрічі зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, передає Anadolu.

"У питанні "зернового коридору" ми обговорюємо механізм за участю ООН, РФ, України та Туреччини. Якщо є продукція, яку світові країни імпортують і з України, і з Росії, ми маємо спільно відкрити шлях для її постачання", - сказав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров назвав головну умову зустрічі Зеленського з Путіним

Важливо також узгодити безпеку судноплавства в Чорному морі, зазначив Чавушоглу. Він також заявив, що завершення війни між Росією та Україною шляхом переговорів відповідає інтересам усієї світової спільноти.

Лавров натомість укотре висловив вимогу розмінування Україною вод біля портів.

Сьогодні відбулися переговори глав МЗС Росії та Туреччини щодо розблокування українських портів та вивезення зерна Чорним морем.

У Туреччині також побачили бажання повернутися до переговорів між Україною і Росією. В Анкарі готові надалі виступати посередниками.

Раніше Російська Федерація заявила, що готова забезпечити безперешкодний прохід суден із зерном із українських портів у Середземне море, якщо Україна "вирішить проблему їхнього розмінування". Це вже не перший шантаж Кремля і не перша вимога, шоб Україна розмінувала акваторію Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення Росія сама ж і замінувала. 25 травня Москва пропонувала обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття санкцій. Країни Заходу на це не погодилися.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також заявляла, що Кремль використовує тему продовольства як зброю.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині оцінили ймовірність створення "зернового коридору" в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі