вівторок, 09 червня 2009 12:41

У Газпромі чекають зростання цін на газ

У Газпромі чекають зростання цін на газ

У третьому і четвертому кварталах 2009 року можна чекати зростання цін на газ, вважає заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.

"Те зростання цін (на нафту), яке ми спостерігаємо останніми тижнями, позначиться і на цінах нафтопродуктів, які входять до наших газових формул. Якщо ця тенденція збережеться, в третьому і четвертому кварталі можна чекати, що ціни підуть вгору", - сказав Медведєв у ефірі радіостанції "Эхо Москвы" у понеділок.

Медведєв констатував, що "Газпром" вперше за цей рік зафіксував зростання попиту на газ з боку європейських споживачів. "Вперше з початку року заявки іноземних покупців перевищили наші очікування відповідно до графіка постачань", - сказав він.

Крім того, Медведєв висловив надію, що практика своєчасних платежів України за постачання газу буде продовжена. "Можна зітхнути з полегшенням, що черговий платіж було здійснено в повному обсягу. Ми сподіваємося, що ця практика буде продовжена і контракти працюватимуть", - заявив він.

Заступник голови правління "Газпрому" переконаний, що приводу обговорювати зрив платежів надалі "бути не має". "Нудно було б все це обговорювати, якби ми раз по раз не стикалися з ризиком невиконання тих або інших умов контрактів з боку українських колег. Але пройшло п"ять місяців поставок і транзиту. Незважаючи на всі небезпеки, платежі здійснювалися в строк і в повному обсязі", - констатував він.

Коментуючи ситуацію із затримкою платежів за травневі поставки газу до України, Медведєв зазначив: "Ми пішли на те, щоб не застосовувати штрафні санкції, хоча така можливість у нас була. Але з урахуванням тієї складної економічної ситуації, в якій опинилася і сама Україна, і компанія "Нафтогаз", "Газпром" пішов назустріч".

Медведєв сказав також, що в "Газпромі" не підтримують ідею перенесення пунктів продажу газу європейським споживачам на українські кордони.

Як повідомлялося, з кінця травня влада Росії та керівники "Газпрому" неодноразово висловлювали сумнів щодо спроможності України вчасно заплатити за спожитий газ.

У свою чергу Президент України Віктор Ющенко 5 червня заявив, що для розрахунків за травневі постачання "Ощадбанк" виділив "Нафтогазу" 3,8 млрд. грн. (близько 500 млн. дол.) за рахунок рефінансування Нацбанку.

Того ж дня НАК "Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" гроші за спожитий у травні російський газ, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Газпромі чекають зростання цін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі