субота, 22 жовтня 2022 13:47

Спецтема: Війна Росії проти України

У ФРН тиснуть на міністра фінансів, щоб збільшити допомогу Україні

У ФРН тиснуть на міністра фінансів, щоб збільшити допомогу Україні
Очільниці МЗС та Міноборони Німеччини вимагають від міністра фінансів збільшити військову допомогу Україні. Фото: pixabay.com

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністерка оборони країни Крістіне Ламбрехт вимагають "значно більше" грошей для військової підтримки Україні на 2023 рік від міністра фінансів ФРН Крістіана Лінднера.

Міністерки мають на увазі спеціальний фонд для допомоги в озброєннях у розмірі €2,2 млрд, повідомляє Der Spiegel. Зокрема вони хочуть, щоб Лінднер значно збільшив спеціальну суму, коли бюджет остаточно затвердять у середині листопада.

"Тільки з таким бюджетом Німеччина зможе конкретно та наочно взяти на себе відповідальність, якої очікують від нас наші міжнародні партнери", – йдеться у листі до міністра.

Бербок і Ламбрехт критикують той факт, що у бюджеті на 2023 рік заплановано всього €697 млн. У 2022 році уряд профінансував прямі постачання озброєнь від збройової промисловості в Україну. За словами міністерок, цей фонд "виявився основним інструментом фінансування" допомоги у зброї. Наприклад, Берлін сплатив танки, які Чехія та Греція отримали натомість старих систем, раніше поставлених ними в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц розказав, скільки бійців ЗСУ підготує Німеччина

Запланований раніше бюджет звужує простір для маневру "до мінімуму, який вже не є політично виправданим". Таким чином, замість запланованих €697 млн Лінднер має передбачити ще €1,5 млн. Крім того, міністр має дозволити двом палатам парламенту укласти так звані декларації про зобов'язання на суму ще €1 млрд для багаторічних проєктів озброєнь у 2023 році.

Бербок і Ламбрехт обґрунтовують свою вимогу наступним чином:

"Здатність Берліна діяти у зовнішній політиці та безпеці, а також його міжнародна репутація залежать від того, чи добре функціонує спеціальний фонд. 2022 рік показав, що необхідна максимальна гнучкість, аби підтримати Україну в розвитку високоскладного військового потенціалу. Поки що федеральний уряд довів, що він може діяти швидко та ефективно. Але щоб зберегти цей темп, терміново потрібна допомога".

Канцлер Олаф Шольц останнім часом неодноразово повторював, що Німеччина підтримуватиме Україну зброєю доти, доки це необхідно. Нещодавно компанія Lambrecht із гордістю повідомила, що одна з чотирьох систем ППО IRIS-T була передана Україні. Бюджет на чотири системи IRIS-T перевищує €500 млн. Бундесвер також припускає, що він може використати цей фонд для заміни таких систем як Panzerhaubitze 2000, які він передав Україні.

У той самий час федеральні фінанси ФРН на 2023 рік вже перебувають під значним тиском через великі пакети допомоги, щоб компенсувати зростання цін на енергоносії.

Зараз ви читаєте новину «У ФРН тиснуть на міністра фінансів, щоб збільшити допомогу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі