четвер, 07 березня 2013 09:03

У боротьбі за місця, влада та опозиція зривають спрощення візового режиму

У боротьбі за місця, влада та опозиція зривають спрощення візового режиму
Фото: Reuters

Протиріччя між владою і опозицією ставлять під загрозу роботу комітету парламентського співробітництва (КПС) Україна-ЄС.

Партія регіонів наполягає на збільшенні своєї квоти в КПС до чисельності, яка дозволяє отримати більшість і обрати керівника цього органу. Конфлікт став причиною блокування ратифікації угоди про спрощення візового режиму з ЄС, пише "Комерсант-Україна".

Вчора комітет з питань європейської інтеграції провалив ще одну спробу затвердити персональний склад КПС - органу, який забезпечує взаємодію Верховної ради та Європарламенту. Засідання зірвалося через відсутність кворуму - в залі не виявилося представників діючої парламентської більшості. Після вчорашньої невдачі зросла вірогідність того, що конфлікт призведе до зриву засідання КПС, запланованого на 3-4 квітня.

Причина протистояння - незгода Партії регіонів (ПР) з принципом розподілу квот у КПС. 10 січня комітет з питань євроінтеграції (за підтримки членів від ПР) розподілив місця за стандартною схемою - пропорційно чисельності фракцій і груп. Партія регіонів отримала 7 місць з 16, "Батьківщина" - 4, УДАР - 2, "Свобода", Компартія і позафракційні - по одному. Однак потім ПР, всупереч досягнутим домовленостям, подала до секретаріату комітету список з 8 учасників КПС від своєї партії, зажадавши збільшити квоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні київський суд оголосить рішення щодо позову Кличка до Рибака

У Партії регіонів наполягають, що зі складу КПС необхідно виключити позафракційного представника, передавши цю квоту ПР. Від позафракційних в комітет увійшов Віктор Балога, який, як відомо, на початку року зайняв критичну по відношенню до влади позицію. Його заміна на лояльного депутата дозволила б Партії регіонів спільно з Компартією отримати більшість у КПС та обрати свого голову.

В опозиції побоюються, що для виходу з кризи глава Верховної ради Володимир Рибак (представляє ПР) підпише рішення про склад КПС, вигідне партії. Представники ПР у профільному комітеті, навпаки, називають нелегітимною вже затверджену квотну схему і наполягають на праві призначити 8 членів КПС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ підтвердила, що Власенко виступав як нардеп на судах Тимошенко

Тим часом боротьба за контроль над українською частиною КПС вже призвела до того, що Верховна рада не зможе прийняти законопроекти, які вважаються пріоритетними в сфері європейської інтеграції. Так, на вчорашньому засіданні комітет з євроінтеграції повинен був розглянути проект закону про ратифікацію угоди з ЄС про спрощення візового режиму, а також пакет законопроектів, необхідних для виконання Україною першої фази плану дій візової лібералізації, - тепер їх винесення в зал відкладається до вирішення конфлікту з КПС.

Зараз ви читаєте новину «У боротьбі за місця, влада та опозиція зривають спрощення візового режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі