пʼятниця, 29 червня 2012 16:54

У Януковича вимагають розслідувати катування в міліції

У Януковича вимагають розслідувати катування в міліції
До Віктора Януковича звернулись правозахисники з вимогою розслідувати катування. Фото: donbass.ua

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International і Українська Гельсінська спілка вимагають створити незалежну систему розслідувань випадків катувань у міліції та місцях позбавлення волі.

З таким зверненням вони звернулися до президента Віктора Януковича, повідомляє ВВС Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Беркутівці розігнали прихильників вбивці міліціонера

Правозахисники вважають, що коли злочини працівників міліції чи виправних закладів проти громадян розслідують представники правоохоронної системи, говорити про об'єктивність немає підстав.

Як твердять в Українській Гельсінській спілці, за останні роки у відділеннях міліції фізичного болю було завдано сотням тисяч громадян України.

А за даними Харківської правозахисної групи, жертвами насильства від міліції лише у 2011 році стали майже мільйон громадян.

Голова Української Гельсінкської спілки Євген Захаров сказав ВВС Україна, що катування в міліції носить масовий характер, і ця тенденція щороку поширюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побитий "беркутівцями" прихильник "Свободи" зробив рентген за власний кошт і йтиме до Генпрокурора

"Отримання свідчень в міліції за допомогою катувань є одним з найпоширеніших методів отримання зізнань. Крім того, в закритих установах теж відбуваються події, які можна кваліфікувати як катування. Це відбувається в слідчих ізоляторах, зокрема Лукьянівському СІЗО у Києві. Це відповідає дійсності", - твердить правозахисник.

За його словами, правозахисники нарахували 24 засоби незаконного отримання зізнань.

"Це "слоники", "ластівки". Коли людину підвішують і руки заводять таким чином, щоб вона відчувала нестерпний біль. А "слоник", це коли одягають протигаз і перекривають повітря. А інколи ще і цигарку підсовують, і людина задихається. Або просто б'ють", - розповів Захаров.

У той же час, речник міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук сказав ВВС Україна, що заяви правозахисників є значно перебільшеними.

Зараз ви читаєте новину «У Януковича вимагають розслідувати катування в міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі