вівторок, 10 січня 2023 17:25

Туреччина підтримала план Зеленського про вихід на кордони 1991 року

Туреччина підтримала план Зеленського про вихід на кордони 1991 року
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав про підтримку українського мирного плану. Фото: eastnews.ua

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу підтримав мирний план президента Володимира Зеленського.

План передбачає вихід України на кордони 1991 року, репарації та трибунал для воєнних злочинців Росії. Міністр сказав про це під час візиту до Південно-Африканської Республіки, передає Anadolu.

Туреччина вірить, що війна Росії проти України закінчиться за столом переговорів. Чавушоглу каже, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган працював над перемир'ям та міцним миром з 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Динамічний період: у Пентагоні зробили заяву про зиму на фронті

"Звичайно, наша мета – міцний мир і взаємоприйнятне рішення. Ми віримо, що ця війна закінчиться за столом переговорів. Що раніше, то краще", – сказав міністр.

Він зазначив, що "є нові параметри та реалії", бо Росія заявила про готовність до переговорів. Зеленський запропонував мирний план із 10 пунктів.

"Ми, Туреччина, підтримуємо цей план і продовжуємо нашу роботу, попри війну, переговори тривають у багатьох вимірах. Йде війна, але ми взаємодіємо з обома сторонами. Намагаємося покінчити з цією війною якнайшвидше", – підсумував Чавушоглу.

Збройні сили України відновлять активний контрнаступ щойно підмерзне ґрунт і стане твердішим. Це полегшить просування військової техніки, пояснив міністр оборони Олексій Резніков.

Міністр також додав, що плани в України досить прості: звільнення всіх тимчасово окупованих територій України до кордонів 1991 року. Він висловив впевненість, що хоча росіяни воюють із цивільним населенням з метою схилити українську владу до переговорів на своїх умовах, це їм не вдасться.

Уранці 16 грудня Росія зробила чергову спробу зруйнувати енергосистему України. ППО "відпрацювала непогано", сказали у Повітряних силах. Водночас пошкоджено деякі енергооб'єкти та є влучання в житловий будинок у Кривому Розі на Дніпропетровщині.

Російські окупанти випустили 76 ракет по українській критичній інфраструктурі, 60 із них збила протиповітряна оборона, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Внаслідок масованого удару з боку Росії по електроенергетичній інфраструктурі України відбулася втрата понад 50% споживання об'єднаної енергосистеми країни. Через це Укренерго оголосило про надзвичайну ситуацію.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав союзників посилити військову допомогу після ракетних ударів.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина підтримала план Зеленського про вихід на кордони 1991 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі