вівторок, 16 квітня 2013 18:48

"Тимошенко і Щербань не любєзнічали, але й цеглинами одне в одного не кидали"
14

Фото: Фото: Тарас ПОДОЛЯН

- Хлопці, сьогодні кого відпускають? - питає літній чоловік у шістьох "беркутівців", які охороняють вхід до Апеляційного суду Києва. Ті знизують плечима.

- Да никого, дед, уже не выпустят, - гигоче один зі них після паузи. Літній чоловік мовчки йде геть.

Сьогодні, о 10 год. має відбутися засідання Печерського суду Києва по справі вбивства екс-нардепа і підприємця Євгена Щербаня. Звинувачують у цьому екс-прем'єрів павла Лазаренка та Юлію Тимошенко. Допитуватимуть свідка Віталія Гайдука. У 1994-1996 роках він був заступником голови Донецької облдержадміністрації. Він - один із співзасновників Індустріального союзу Донбасу.

Неподалік від входу на подвір'я суду стоять ще шестеро чоловіків у цивільному одязі із навушниками та раціями. Слідкують за перехожими. Цього разу засідання суду не супроводжує мітинг прихильників Тимошенко, як це було завжди. Вулиця - порожня.

На подвір'ї стоять ще 20 правоохоронців. За будівлею припарковано автобус із "беркутівцями". 55-річний Віталій Гайдук у темно-синьому костюмі у смужку та голубій сорочці повільно проходжується подвір'ям. Дивиться на ялинки. Із журналістами не спілкується.

Близько 9.35 із чорного "Лексуса" виходить захисник Тимошенко, колишній нардеп від "Батьківщини" Сергій Власенко.

О 10 год. починається судове слухання. На лаві захисників Сергій Власенко, нардеп від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін та адвокат Олексій Плахотнюк. З протилежного боку - прокурор Олег Пушкар. На лаві позаду нього - сини Щербаня Руслан та Євген.

Тимошенко на слухання не привезли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд по Щербаню розпочався без Тимошенко

- На якій підставі суд позбавив Юлію Тимошенко права бути на судовому засіданні? - питає Власенко різко. - Дві години тому пан Колпащіков зробив заяву, що Тимошенко має можливість брати участь у судовому засіданні, а Пенітенціарна служба просто відмовилась її доставляти.

- На жаль, дві години тому на адресу суду надано акт, за яким Тимошенко не забажала реалізувати своє прав бути на судовому засіданні, - каже суддя Оксана Царевич і кашляє.

Власенко заперечує, та суддя його не слухає.

До трибуни підходить Гайдук. Кладе чорний футляр від окулярів. Суддя читає свідкові його права. Голос зривається на кашель.

- Може, оголосимо перерву, якщо вам погано? - улесливо запитує Власенко. Царевич усміхається і махає головою.

- Розкажіть, будь-ласка, все, що ви знаєте про ділові стосунки ЄЕСУ та ІСД, - говорить Плахотнюк.

- В начяле ноября 1995 года Донецкая администрация получила письмо из Газпрома о том, что компания ЄЭСУ уполномочена посталять газ предприятиям Украины, в том числе и Донецкой области, - розповідає Гайдук. - Щербань рассказал, что ему звонила Тимошенко по этому поводу. Была встреча. Ми им сказали, что у нас понимание другое. Было много дискуссий. Потом появилося постановления правительства №1033 - в нем было четко написано: оптовые импортеры должны заключать договоры со всеми предприятиями, а областные госадминистрации - им помагать. Через неделю госкомитет нефти и газа утвердил розпределение импортеров между областями. Там было указано, что в Донецкую область поставляет газ исключительно ЕЭСУ. В декабре 1995 года ЭЕСУ и ИСД заключили контракт по поставке газа.

Говорить півгодини. Протягом цього часу Власенко записує цифри та дати на аркуш, речення набирає на білому планшеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гайдук не має доказів причетності Тимошенко до "справи Щербаня"

- Був тиск з боку Лазаренка, - переходить на українську Гайдук. - Будь-який дзвінок Павла Лазаренка, навіть коли він питав про здоров'я, сприймалися керівниками заводів однозначно.

- Чи маєте ви докази причетності Юлії Тимошенко до замовлення вбивства Євгена Щербаня? - питає Власенко.

- У мене немає прямих доказів причетності Тимошенко до смерті Щербаня, як і її непричетності. Я не знаю, - говорить по складах свідок.

Захист допитує Гайдука близько години.

- Знаете ли вы о разговоре между Тимошенко и Евгением Щербанем? - питає Пушкар.

- Слышал со слов Момота (один зі співвласників ІСД - Gazeta.ua), - киває Гайдук.

- Заперечую, - зривається з місця Власенко. - Свідчення зі слів третіх осіб суд не має брати до уваги.

- Сядьте, - втомлено говорить Царевич.

- Чув зі слів Момота, шо Тимошенко і Щербань не любєзнічали, але й цеглинами одне в одного не кидали, - говорить Гайдук. - Можна мне воды?

Помічниця приносить паперовий стаканчик. Гайдук п'є залпом. О 12 год. суддя оголошує перерву на 20 хв. Гайдук прожогом вибігає із зали.

- Дорогу! - кричить. - Покурить не успею.

Під час перерви скурює дві ментолові цигарки марки "R1". П'є "Моршинську" сильногазовану у скляній пляшці. Заходить до зали повагом. Підходить до синів Щербаня. Розмовляє з ними 10 хв упівголоса.

Після перерви Гайдука допитують захисники постраждалих - синів убитого. Запитують про майно Щербаня. Гайдук стверджує, що нічого про це не знає. Власенко на планшеті заходить у "Фейсбук". Читає пости та статті інтернет-видань, пише смс на чорному Айфоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власенко: Проти Тимошенко свідчитиме людина, яка вживала важкі наркотики

Кожем'якін збирає свої речі до чорного кейсу та киває судді.

- Йду за Київ голосувати, - пояснює журналістам. - У Верховній Раді мали голосувати за вибори мера і Київради.

За годину свідкові ставлять уточнюючі запитання.

- Да сколько ж можна? - сміється Гайдук. - Опять по кругу.

- Це вже кінець, - заспокоює його суддя.

О 14 год. Царевич оголошує закриття засідання.

- Сторони прошу залишитися, буде допит ще одного свідка, - бурмоче вона.

Власенко розгублено дивиться на журналістів.

- Напевне, Кириченко, - каже.

19 квітня о 16 год. допитуватимуть свідка обвинувачення Петра Кириченка.

- Цей свідок перебуває під шаленим тиском прокуратури, отримав у них гроші за свої покази, - розповідає Власенко журналістам. - Із показів Зайцева (попередній свідок - Gazeta.ua) знаємо, що Кириченко зловживає алкоголем, вживав важкі наркотики та мав шалену неприязнь до Юлії Тимошенко. Крім того, його дружина була заручником в Україні. Сподіватися, що він говоритиме правду, немає жодної надії.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко і Щербань не любєзнічали, але й цеглинами одне в одного не кидали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі