неділя, 17 квітня 2022 18:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Світові політики хворі на страх перед Росією" – журналіст

"Світові політики хворі на страх перед Росією" – журналіст
Саме Захід змусив Путіна вважати, що він може все і що з ним всі рахуватимуться, наголошує Сергій Гармаш. Фото: Gazeta.ua

Байдужість західних політиків та української влади дозволила виростити монстра в Кремлі. Президента Росії Володимира Путіна переконали, що він може досягти всього силою. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Сергій Гармаш, журналіст, учасник української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі.

"Є відповідальність Заходу, але й українців також. Ми багато років не хотіли бачити реальності. Визнавати війну війною. Вважали, що вона десь на Донбасі й не стосується всієї України. Я завжди казав, що війна наздожене скрізь. Українці надто довго хотіли жити в комфорті, але не у свободі. Було звично думати, що мешканці Донбасу самі винні, самі кликали Росію. Але життя показало, що Путіна не треба кликати. Буча його не звала. Він - зло, якому не потрібен навіть привід, щоб прийти", - каже Гармаш.

Захід також хотів жити комфортно, додає журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія починає збирати війська під кордонами Фінляндії. Це досить прозорий сигнал" – Сергій Гармаш

"Заради цього не хотів бачити реальності. Вірили, що з Путіним можна домовитися. Завжди боялися російського президента, казали, що з ним доведеться рахуватися. Говорили: безпекова архітектура без Росії неможлива. Зараз життя довело, що безпекова архітектура з Росією неможлива", - говорить Гармаш.

Саме Захід змусив Путіна вважати, що він може все і що з ним всі рахуватимуться, наголошує журналіст.

"Світові політики хворі на страх перед Росією. І це дало Путіну підстави вважати, що саме сила розв'язує всі питання. Що можна не рахуватися ані із міжнародним правом, ані з мораллю. Хто сильніший - той і правий. Зараз весь світ отримав цього монстра, якого всі разом довго вирощували. Він ріс на наших страхах і небажанні щось змінювати", - наголошує Гармаш.

Путіна дуже розслабив Захід - німці, французи, італійці тощо - які весь час не давали ввести справжніх санкцій, наголосив Євген Дикий, екскомандир роти батальйону "Айдар". "Санкційний тиск заважав Росії, але настільки. Путін був упевнений, що коли за тиждень-два повністю проковтне Україну, Захід лише визнає цей факт і введе символічні санкції. Він не чекав, що ми втримаємося і не дамо себе захопити. І що Захід серйозно включиться", - наголосив Дикий.

Європейський Союз 14 квітня 2022-року закрив лазівку, яка дозволила урядам країн-членів експортувати в Росію зброю. Незважаючи на ембарго, яке набуло чинності в 2014 році після того, як Росія анексувала Крим.

Зараз ви читаєте новину «"Світові політики хворі на страх перед Росією" – журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі