субота, 22 липня 2023 21:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Столтенберг на прохання Зеленського скликає Раду Україна – НАТО

Столтенберг на прохання Зеленського скликає Раду Україна – НАТО
Президент Володимир Зеленський розповів про успіхи за тиждень. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський сьогодні говорив із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Обговорили виконання домовленостей, яких досягли на саміті у Вільнюсі, сказав президент у зверненні.

"Пріоритет незмінний: це якнайшвидший вступ у НАТО, коли дадуть змогу безпекові умови. Лише це надійно гарантуватиме безпеку та мир усій Європі. Говорили і про безпекову ситуацію нині, зокрема про російські агресивні кроки в Чорному морі. Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні та зрив роботи наших експортних шляхів означатимуть проблеми з відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза – найменший із можливих наслідків", – сказав він.

Обговорили розблокування і забезпечення сталої роботи "зернового коридору". Співпраця вийшла на вищий рівень – Ради Україна – НАТО. Зеленський запропонував Столтенбергу невідкладно скликати таку раду для кризових консультацій. Зустріч відбудеться цими днями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорне море не належить Росії": Зеленський розповів про переговори щодо зернової угоди

"Безпекову кризу у Чорному морі ми можемо подолати", – переконаний Зеленський.

Він подякував усім країнам, які цього тижня ухвалили нові рішення на підтримку нашої держави і громадян. Республіка Корея анонсувала збільшення допомоги. Азербайджан надав гуманітарну допомогу у галузі енергетики та розмінування. Швеція схвалила програму допомоги відновленню до 2027 року. Японія підписала угоду між Світовим банком та Україною про позику в розмірі $1,5 млрд під гарантії Японії. Австралія, Канада, Велика Британія та США розширили санкційні списки.

"Сполучені Штати – пакет військової допомоги. Артилерія, снаряди, ППО – усе те, що нині так нам потрібно. Німеччина – нове оборонне постачання для наших воїнів: танки, снаряди для артилерії, обладнання. Вдячний!" – підсумував президент.

Минулого тижня у Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Перед цим росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент Володимир Зеленський надіслав листи президенту Реджепу Таїпу Ердогану і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг на прохання Зеленського скликає Раду Україна – НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі