субота, 22 липня 2023 13:35

"Чорне море не належить Росії": Зеленський розповів про переговори щодо зернової угоди

"Чорне море не належить Росії": Зеленський розповів про переговори щодо зернової угоди
Президент Володимир Зеленський розповів, що Україна шукає виходу із ситуації після блокування Росією Чорного моря. Фото: president.gov.ua

Україна шукає вихід із ситуації, що склалася після припинення Росією участі в зерновій угоді.

Важливо пам'ятати, що Чорне море не належить Росії. Про це під час 14-го щорічного Аспенського безпекового форуму сказав президент України Володимир Зеленський, передає Gazeta.ua.

Він наголосив, що Україна докладає зусиль задля розблокування роботи "зернового коридору" та сподівається на досягнення результату в цьому питанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче заморити голодом 400 млн людей: Зеленський поговорив із Ердоганом

"Ми зверталися до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, я з ним особисто говорив. Я розмовляв із президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Ми говоримо про цю кризу. Ми бачимо певні шляхи виходу. Якщо вдасться нам, вдасться Ердогану, якщо ООН буде ще міцнішою, я думаю, у нас усе вийде", – сказав Зеленський.

За його совами, Чорне море не належить Російській Федерації.

"Там є Україна, є Туреччина, Румунія, Болгарія. Ми розмовляємо з усіма країнами Чорноморського узбережжя. У нас з усіма предметні прагматичні людські відносини та, що дуже важливо, правові відносини, окрім Росії. Росія вважає, що Чорне море – суто російське", ‒ зазначив український президент.

Він наголосив, що Росія зараз демотивована. Там роз'єднані як суспільство, так і армія. Оскільки в РФ немає ні перемог на фронті, ні досягнень в економічному житті.

Зважаючи на це, Зеленський закликав світ не втрачати єдність, яка нині є критерієм переможців.

Минулого тижня у Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Перед цим росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент Володимир Зеленський надіслав листи президенту Ердогану і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Зараз ви читаєте новину «"Чорне море не належить Росії": Зеленський розповів про переговори щодо зернової угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі