вівторок, 11 липня 2023 11:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія саботує зернову угоду

Росія саботує зернову угоду
В Одесі завантажують останні два судна в рамках зернового коридору. Фото: t.me/pervomaisk_city

У рамках Чорноморської зернової ініціативи в Одесі завантажують останні два судна.

Нових немає через відмову Росії проводити інспекції суден "на вхід", повідомило у вівторок, 11 липня, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Останні судна з порту Чорноморська відправили минулого тижня, а порт "Південний" не працює понад два місяці, бо росіяни викреслюють усі судна, які прямують до нього. З 26 червня росіяни взагалі перестали проводити інспекції суден, які прямують до українських портів під завантаження. Через це в територіальних водах Туреччини заблоковано 29 суден, які могли б вивезти з України понад 1,4 млн тонн аграрної продукції", – ідеться у повідомленні.

З початку липня з чорноморських портів вийшло лише шість суден з 215 тис. т агропродукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічна атака на Україну: що летіло і скільки ЗСУ вдалося збити

У період з 1 червня до 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулося лише 70. Усе через відмову росіян проводити перевірки. Наступна інспекція запланована на 14 липня. Зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот.

22 липня 2022 року у Стамбулі в присутності генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша було підписано угоду про безпечне транспортування зерна з портів України. Підписи під документом поставили представники України, ООН та Туреччини. Росія уклала з Туреччиною та ООН власну аналогічну угоду.

Термін дії зернового коридору закінчується 17 липня 2023 року. Росія погрожує не продовжувати його.

Російські окупанти під час атаки у ніч проти 11 липня намагалися знищити зерновий термінал в одному з портів Одеської області. Ворог здійснив потужну дронову атаку по півдню України, випустивши з акваторії Чорного моря кілька хвиль ударних безпілотників типу Shahed-136.

Зараз ви читаєте новину «Росія саботує зернову угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі