понеділок, 17 липня 2023 23:02

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу" – Зеленський про вихід РФ з зернової угоди

"Ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу" – Зеленський про вихід РФ з зернової угоди
Президент України Володимир Зеленський прокоментував вихід РФ з зернової угоди. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Він заявив, що ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу, розповів Зеленський під час вечірнього відеозвернення, пише Gazeta.ua.

"Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах в Єгипті або в Судані, в Китаї або в Індії, в Туреччині або в Індонезії… то світ має можливість показати, що шантаж не дозволений нікому", – заявив Зеленський.

Президент розповів, що під час дії зернової угоди майже 33 мільйони тонн агропродукції були експортовані до 45 країн світу. Українське продовольство – це базова безпека для чотирьохсот мільйонів людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держава-терорист відповість повною мірою": Зеленський зробив заяву на роковини трагедії МН17

"Від першого дня повномасштабної агресії Росія зруйнувала вільне мореплавство у Чорному та Азовському морях. Росія била ракетами та дронами по наших портах, по зернових терміналах, навіть по елеваторах… Єдино можливий наслідок цього – це дестабілізація продовольчих ринків і соціальний хаос у країнах, які критично залежать від імпорту продовольства", – прокоментував Зеленський.

Він впевнений, що Чорноморська зернова ініціатива може і повинна працювати й надалі – якщо без Росії, то без Росії. Єдине, що зараз потрібно, – це її акуратне виконання. І рішучий тиск світу на державу-терориста.

"Це потрібно для всіх у світі – і кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану", – сказав президент.

У понеділок в Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Минулого року у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу" – Зеленський про вихід РФ з зернової угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі