середа, 06 липня 2022 06:20

Спецтема: Війна Росії проти України

США "відверто поговорять" із Китаєм щодо вторгнення РФ в Україну

США "відверто поговорять" із Китаєм щодо вторгнення РФ в Україну
Країни G20 повинні притягнути РФ до відповідальності. Фото: eastnews.ua

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен проведе відверту розмову про війну в Україні зі своїм китайським колегою під час саміту G20 в Індонезії, присвяченому наслідкам повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Блінкен вирушає на Балі в середу, щоб взяти участь у зустрічі міністрів закордонних справ G20, перш ніж поїхати до Таїланду, заявив помічник держсекретаря США у справах економіки і бізнесу Рамін Толуї, передає Bloomberg.

"Він зустрінеться з представником Китаю в суботу. Це буде перша особиста зустріч між ними з жовтня на тлі загострення геополітичної напруги між США і КНР, який оголосив про безмежну дружбу з РФ наприкінці лютого. Гадаю, це буде ще одна можливість відверто поговорити з цього приводу і висловити наші очікування від Китаю щодо України", – сказав Толуї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові кораблі Китаю та РФ увійшли в прилеглі води Японії

Блінкен зосередить зусилля на форумі G20, члени якого представляють близько 80% світового ВВП, щоб привернути увагу до російського вторгнення й дієвої блокади експорту українського зерна під час світової продовольчої кризи.

"У нас була низка переговорів на високому рівні з нашими китайськими колегами щодо того, чого ми очікуємо не лише від Китаю, але й від усіх відповідальних членів міжнародного співтовариства. Країни G20 повинні притягнути РФ до відповідальності і підтримувати зусилля ООН щодо відновлення морських шляхів для доставки зерна", – додав помічник держсекретаря США.

Китай підтримує Росію в повномасштабному вторгненні в Україну. Підтримка зберігається, попри заяви Пекіна про намір зберігати нейтралітет у цій ситуації.

Водночас китайський міністр оборони Вей Фенхе заявляв, що Пекін не допомагав Росії зброєю у війні проти України. За словами міністра, китайсько-російські відносини є "партнерством, а не союзом" і вони не спрямовані проти будь-якої третьої країни.

Зараз ви читаєте новину «США "відверто поговорять" із Китаєм щодо вторгнення РФ в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі