середа, 07 грудня 2016 11:49

"Щохвилини гинули 17 людей, сесійний зал вимер би за 25 хвилин" - Рада закликала світ визнати Голодомор геноцидом

"Щохвилини гинули 17 людей, сесійний зал вимер би за 25 хвилин" - Рада закликала світ визнати Голодомор геноцидом

Верховна Рада звернулася до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

За відповідну постанову проголосували 233 депутати.

"Ми звертаємось до парламентів інших країн визнати Голодомор геноцидом. Зараз, у часи російської агресії, це особливо важливо для України і кожного громадянина", - сказав перед голосуванням голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

"Ми не маємо Russia today, мільйонів на підкуп політичних партій в європейських країнах. Ми маємо потужну історію, трагедію нашого народу, яка стала однією з найбільших європейських трагедій ХХ століття", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український народ не вдалося знищити - Трюдо

Депутат Олександр Бригинець нагадав: "Під час Голодомору гинули 17 людей за хвилину. Це означає, що наш сесійний зал вимер би за 25 хвилин, а Київ помер би за 4 місяці".

"Важливо показати, що в цьому залі комуністичні вилупки більше ніколи не знайдуть місця", - наголосив депутат Юрій Береза.

Після звернення українські дипломати мають розпочати активні перемовини щодо визнання Голодомору геноцидом парламентами іноземних країн.

"Мільйони людей загинули від жахливої смерті внаслідок злочинної політики тоталітарного режиму в той час, коли на складах псувалося зерно. Такі дії спрямували на умисне знищення українського народу. Вони відповідають усім ознакам злочину геноциду відповідно до конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього", - йдеться у пояснювальній записці.

Документ підготували спільно з Інститутом національної пам'яті.

26 листопада Україна вшановувала пам'ять загиблих у Голодоморі 1932-1933 років.

Зараз ви читаєте новину «"Щохвилини гинули 17 людей, сесійний зал вимер би за 25 хвилин" - Рада закликала світ визнати Голодомор геноцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі