середа, 25 травня 2022 16:57

"Ще нічого не скінчилося, треба продовжувати воювати" - Подоляк про компроміси з Росією

"Ще нічого не скінчилося, треба продовжувати воювати" - Подоляк про компроміси з Росією
За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, ніхто у світі не зацікавлений у тривалій війні та продовольчій кризі. Фото: Офіс президента

Війна в Україні не закінчилася, тому треба продовжувати воювати на всіх напрямках.

Росія витрачає шалені ресурси, щоб довести світу головне: нібито росіяни мають право вбивати українців і не отримувати за це повноцінного покарання, написав у Telegram радник голови Офіса президента Михайло Подоляк.

За його словами, російські лобісти в Європі починають працювати.

"Ще вчора на інформаційному порядку денному було виключно нафтове ембарго та російські воєнні злочини. Сьогодні певними політичними вустами нам пропонують нову адженду: припинення вогню, заморожений конфлікт та здача частини територій заради миру. "Ми ж хочемо повернути старий, довоєнний спосіб життя. Погоджуйтеся на якісь компроміси" - у деяких західних очах можна прочитати буквально таке", - додав Подоляк.

Проте він пояснив, що Україна в подібних обговореннях участі не братиме.

"Ми не торгуємо своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну й не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку - жодній владі та жодній країні. Будь-який натяк на це з боку будь-кого з партнерів отримуватиме принципову реакцію", - написав радник голови ОП.

Подоляк зазначив, що про заморожування конфлікту також не може бути й мови.

"По-перше, будь-яке заморожування - це війна, відкладена в часі. Більш масштабна, більш кривава та більш підготовлена з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить та заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків із досвідом сьогоднішньої війни. Ми, до речі, свою роботу над помилками теж провели: Україна зробила висновки з Мінських домовленостей і тому не піде на "Мінськ-3", - написав Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб ситуація не стала гіршою" - Кулеба закликав США надати MLRS

По-друге, за його словами, геополітичні "стратеги" говорять про території, але ніхто не говорить про людей. Він додав, що вже майже 13 млн українців залишили свою домівку.

"Ці люди не повернуться жити на окуповані території чи в "сіру" зону бойових дій. Бо це ризиковано. А значить, у нас не буде економіки. Чи збираються ті, хто закликає до заморожування війни, довічно утримувати наших переселенців? Є серйозні сумніви в цьому. Мільйони українців також опинилися під окупацією, і ми не дозволимо нікому торгувати їхньою долею, сидячи в затишному кріслі в країні, що не воює", - висловився Подоляк.

Прокоментував радник голови ОП й переговори. За його словами, будь-яка війна завершується ними, і ця буде не винятком.

"Але переговори стануть можливими лише тоді, коли сторони будуть готові домовлятися. Для цього Росії потрібно почати тверезо оцінювати ситуацію. Навряд чи заяви про поступки, збереження обличчя чи заморожування конфлікту цьому сприятимуть", - додав він.

За його словами, ніхто у світі не зацікавлений у тривалій війні. Ніхто не зацікавлений у продовольчій кризі. Але сьогодні найкоротший шлях до завершення війни - зброя, санкції та фінансова допомога Україні.

"Не може бути більшого удару в спину, ніж пропозиції віддати частину територій від тих, чиї цінності та кордони захищають українці, віддаючи життя. Чи, може, свобода й демократія вже не варті того, щоб заради них воювати? Україні давали від трьох днів до кількох тижнів. Українці ж захистили Київ, звільнили три області та завершують звільнення четвертої. Сьогодні ті ж самі люди пропонують нам подарувати Росії схід і південь. Дякую за пораду, але, мабуть, візьмемо допомогу зброєю", - підсумував Подоляк.

Активна фаза війни Росії проти України має закінчитися до кінця 2022 року. Далі українські захисники почнуть виходити на адміністративний кордон України.

Зараз ви читаєте новину «"Ще нічого не скінчилося, треба продовжувати воювати" - Подоляк про компроміси з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі