понеділок, 04 липня 2022 15:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни хочуть знищити простір життя українців" – Зеленський відкрив Конференцію з відновлення України

"Росіяни хочуть знищити простір життя українців" – Зеленський відкрив Конференцію з відновлення України
Володимир Зеленський звернувся до учасників Конференції з відновлення України, яка проходить у Швейцарії. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відкрив своїм зверненням Конференцію з відновлення України.

Вона стартувала у понеділок, 4 червня, у швейцарському місті Лугано. Звернення глави держави транслювали в ефірі національного телемарафону.

Він подякував президенту Швейцарії Ігнаціо Кассісу та його команді за організацію Конференції. За його словами, цей захід може стати великим кроком до перемоги демократичного світу над агресором.

"Антидемократична та антиєвропейська система, яка побудована в Росії, намагається довести, що вона нібито сильніша за Україну, Європу та демократичний світ. Такий світоглядний мотив прослідковується у всіх діях Росії. Всі створені Росією кризи – інфляційна, продовольча, енергетична, міграційна – це саме світоглядне і теологічне випробування", – наголосив Зеленський.

Найбільшим проявом світогляду країни-агресорки президент назвав саме повномасштабне вторгнення в Україну. Він нагадав, що російські терористи вже знищили 2102 освітні об'єкти – школи, університети, дитячі садочки. Це є свідомим знищенням освітнього простору в Україну.

Крім того, глава держави підкреслив, що російські терористи знищують лікарні. Він назвав це "маніфестацією Росії, що вона нібито здатна знищити саму можливість цивілізації в України, базову гуманність". Всього ворогом знищено 799 медичної інфраструктури.

"Держава-терорист сподівається, що такі руйнування стануть доказом нібито неспроможності демократичної системи і європейського вибору нашого народу дати людям життя. Погляньте на системне знищення російською армією житлових кварталів, наших міст, на постійний ракетний терор. Це не суто військова тактика. Вони хочуть знищити весь простір життя українців, вбити в людях відчуття дому", – підкреслив президент.

Понад 12 млн українців були вимушені стати переселенцям через війну, зазначив він. За його словами, після варварських нападів людям, які повертатимуться, буде важко знайти відчуття дому.

"Російська агресія продовжується. А вже майже 80 тисяч об'єктів зруйновано – це десятки мільйонів квадратних метрів площі. Ми повинні бачити не тільки руйнації, а й мільйони людських доль, які ніколи не будуть такими, якими були раніше", – додав Зеленський.

Він розповів учасникам Конференції, що багатьох українських дітей Росія зробила сиротами, вбила їхні родини. Він запевнив, що РФ хоче довести, що їй підвладна не просто територія, а й життя в цілому.

Зеленський заявив, що відбудова України не є локальним проєктом. Це – спільне завдання всього демократичного світу.

"Відбудувати Україну – це відновити принципи життя, відновити простір життя, відновити те, що робить людей людьми. Це означає масштабне будівництво, велике фінансування, колосальні інвестиції, новий рівень безпеки для нашої країни, якій жити поруч із Росією", – сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки ЄС виділить грошей на відбудову України – Bloomberg

Водночас, за його словами, це буде можливістю для країн показати, чому свобода могутніша. Проєкт відновлення України він назвав найбільшим економічним, технологічним, соціальним та світоглядним проєктом нашого часу.

Він подякував країнам, які погодилися взяти шефство над відновленням окремих регіонів нашої країни, та закликав інші держави приєднатися. Президент зазначив, що це дозволить створити мільйони нових зв'язків. Прапори країн-партнерів на в'їзді у міста свідчитимуть про вплетеність у нову "тканину життя".

"Україна пропонує свій національний план відбудови, на фундаменті якого можна буде реалізувати кожну ідею, а також в українських інтересах використовувати кошти на відбудову. Серед ключових принципів – максимальна безпека, максимальна технологічність, максимальне дотримання екологічних стандартів, застосування зелених технологій, спрямованість на інтереси громад", – додав він.

Глава держави зазначив, що результати мають працювати довгостроково. Мають бути створені нові робочі місця, виробництва в Україні, а також локалізація бізнес-процесів у нашій країні.

Зеленський назвав найголовнішою реформою, яку вже реалізували в Україні, реформу міцності Євросоюзу, який став об'єднаний. Також об'єднався Північноатлантичний альянс.

"Нам потрібно діяти вже у цей час. Значну територію України ми вже звільнили. Зберігаються економічні, енергетичні, соціальні виклики – відновити навчання, забезпечити медициною, дати переселенцям житло, гарантувати українцям роботу, захистити енергетику. Це вже важливо саме зараз", – наголосив президент.

Зеленський сказав, що Україна представлятиме два рівні дій – стратегічний, який означає відновлення всієї країни, і тактичний, який означає початок відновлення всього того, що вже можна відновити.

"Доки зберігаються руїни, зберігаються і війна. Доки агресор може сподіватися, що саму основу життя він знищив, довготривалого миру не буде. Ось чому відбудова України буде найбільшим внеском у підтримання глобального миру з усіх, які тільки можливі", – підсумував глава держави.

Швейцарія інвестуватиме в реалізацію українських кліматичних проєктів "зеленого" відновлення після перемоги України.

4 липня в швейцарському Лугано підписали відповідну угоду. Йдеться про проєкти у сфері електроенергетики, теплопостачання, промисловості, транспорту, будівництва, сільського господарства та відходів.

Переговори з міжнародними партнерами продовжуються для максимального розширення "коаліції відновлення України".

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни хочуть знищити простір життя українців" – Зеленський відкрив Конференцію з відновлення України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі