понеділок, 24 липня 2023 07:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін придумав нове пояснення зриву РФ зернової угоди

Путін придумав нове пояснення зриву РФ зернової угоди
За версією російського диктатора, зернову угоду "безсоромно використали винятково для збагачення великого американського і європейського бізнесу". Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія вийшла із зернової угоди, бо та нібито не виправдала гуманітарного призначення щодо зниження ризиків голоду в найбідніших країнах Африки, Азії та Латинської Америки.

Торік РФ начебто зобов'язалася сприяти реалізації Чорноморської зернової ініціативи, оскільки документ був від початку націлений на забезпечення глобальної продовольчої безпеки, ідеться у статті Путіна, яку опублікував Кремль.

"Однак зернову ініціативу безсоромно використали винятково для збагачення великого американського і європейського бізнесу, який вивозив і перепродував зерно з України", – заявив Путін.

Він стверджує, що за майже рік у рамках угоди понад 70% експортованих з України вантажів нібито надійшли до країн із високим і вищим за середній рівнями доходів, включно з ЄС. А до таких країн, як Ефіопія, Судан, Сомалі, Ємен та Афганістан – менше 3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення будуть найближчим часом: в РНБО повідомили про переговори щодо експорту зерна

Путін також поскаржився, що "жодної з умов" угоди, які стосувалися виведення з-під санкцій російського експорту зерна і добрив на світові ринки, виконано не було.

"З урахуванням усіх цих фактів продовження зернової угоди, яка не виправдала свого гуманітарного призначення, втратило сенс. Ми заперечили проти подальшого її продовження. А з 18 липня її реалізація була завершена. РФ же спроможна замістити українське зерно як на комерційній, так і на безоплатній основі", – пише він.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що вихід Росії із зернової угоди потенційно загрожує голодом і смертю мільйонам людей.

Своїми атаками на Одесу Росія хоче повністю ізолювати вихід України до Чорного моря. Мета Кремля також ‒ через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору, наголосив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. За його словами, РФ хоче створити штучні загрози голоду насамперед для країн Африки й підвищити рівень міграційних небезпек для Європи.

Зараз ви читаєте новину «Путін придумав нове пояснення зриву РФ зернової угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі