пʼятниця, 17 травня 2024 12:42

Президент розкрив очікування України від мирного саміту

Президент розкрив очікування України від мирного саміту
Президент Володимир Зеленський сказав, що хоче отримати Україна. Фото: president.gov.ua

Україна планує обговорити важливі аспекти на саміті миру, який відбудеться у червні.

Запрошення для участі в Глобальному саміті миру розіслані понад 150 країнам та міжнародним організаціям світу, заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами 16 травня, передає Gazeta.ua.

"Ми хочемо в результаті отримати комюніке. Отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем без ризику. Це і безпека людей в Одесі, і загалом на півдні. Тому що росіяни б'ють по портах - це і інфраструктура, і море, і економіка. І ще зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими", - пояснив президент.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15-16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі курорті Бурґеншток, поблизу міста Люцерн у Швейцарії.

"У гуманітарному аспекті обмін полонених - це подвійне питання, як і з енергетикою. Енергетика - це ядерна безпека - те, що всі підтримують. Мені здається, там, де ядерна безпека, можемо говорити і про в цілому безпеку енергетичної системи. Щодо обміну. Де питання обміну полонених - там і повернення дітей. Ось, в принципі, що ми хочемо отримати", - зазначив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пояснив, чому відклав усі закордонні візити

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні не матимуть сенсу без участі Москви. Речниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що будь-які дії щодо України, які ігнорують позицію Росії, відірвані від реальності.

Наразі відомо, що понад 50 країн підтвердили свою участь у червневому саміті у Швейцарії, який має на меті знайти шляхи досягнення стійкого миру в Україні.

Зеленський запросив лідерів низки країн на саміт миру, що має пройти у Швейцарії 15-16 червня. Президент Фінляндії висловив сподівання, що участь у заході візьме якнайбільше голів держав та урядів і що відбудеться зустріч із Росією.

Водночас від Росії не вийде домогтися сумлінних дій, тож немає сенсу сідати за стіл переговорів. Глобальний же саміт миру передбачає коаліцію країн, яка поділяє одні й ті самі принципи, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Президент розкрив очікування України від мирного саміту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі