субота, 08 червня 2019 13:31

Політологи оцінили шанси об'єднання опозиційних сил на виборах

Політологи оцінили шанси об'єднання опозиційних сил на виборах

Об'єднання п'яти опозиційних партій підвищує шанси на подолання 5% бар'єру на виборах у Верховну раду. Таку думку в Facebook висловили ряд українських політологів, коментуючи заяву представників п'яти партій "Опозиційний блок", "Наші", "Відродження", "Довіряй ділам" і "Партії миру і розвитку" про спільну участь у виборах.

Як зазначає політолог Дмитро Корнійчук, коротка виборча кампанія вимагає від кандидатів зі схожими ідеологічними позиціями об'єднання зусиль.

"Чим цікавий новий альянс? По-перше, має всі шанси пройти 5%-й бар'єр за рахунок електоральних ресурсів "ахметівської" частини "Опоблоку" і Мураєва (як показали президентські вибори), а також персональних рейтингів мерів великих міст (Одеса, Харків, Маріуполь), що входять до об'єднання", - відзначив Корнійчук.

На думку політолога Сергія Бєлашка, альянс п'яти партій стане альтернативою для тих українців на Півдні і Сході, які не хочуть голосувати за відверто проросійську "Опоплатформу".

"Синьо-білий" електорат давно чекає об'єднання опозиційних сил. А тут йому пропонують як раз те, що повною мірою відповідає його запитам: союз мерів і промисловців, нова модель партійного будівництва, реальні люди і конкретні справи", - вважає Бєлашко.

Як зазначив політолог Юрій Гаврилечко, це об'єднання дозволить "Опозиційному блоку" розширити електоральне поле за рамки Півдня і Сходу України.

"А у "партії мерів" з'являється шанс посилити ідеологічний блок, вийшовши за рамки образу "просто міцних господарників", - додав Гаврилечко.

Керівник центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов підкреслив, об'єднання п'яти партій створить конкуренцію колишнім колегам по фракції "Опозиційного блоку".

"Приєднання "Опоблоку" і те, що він, схоже, стане базисом проекту, погана новина для їхніх колишніх колег по фракції і партії, які пішли до Медведчука. Останні все далі заганяють себе в токсичну і локальну проросійську нішу. Крім того, на мажоритарці не тільки у "Опоблоку", але у "Відродження" позиції набагато міцніші, ніж у конкурентів з "За життя". Та і підтримка мерів з їхніми ресурсами свою роль зіграє", - вважає Золотарьов.

Зараз ви читаєте новину «Політологи оцінили шанси об'єднання опозиційних сил на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі