вівторок, 15 вересня 2009 16:33

Подання Ющенка до КС не перешкода для виборів

Подання Ющенка до КС не перешкода для виборів
Подання Президента України Віктора Ющенка до Конституційного суду (КСУ) із клопотанням про визнання такими, що не відповідають Конституції України, низки положень Закону "Про вибори Президента України", не створює перешкод для виборчого процесу. Про це заявив на прес-конференції міністр юстиції Микола Оніщук. "Нічого надзвичайного в правовій системі не сталося (у зв"язку із цим поданням). Неодноразово навіть під час виборів і 2004 р., і в 2006 р. ми були свідками того, як до КСУ було внесено звернення у зв"язку із законами, які врегульовували аспекти діяльності суб"єктів виборчого процесу. На мою думку, таке подання не створює перешкод для виборчого процесу. Оскільки будь-яке звернення до КСУ не має наслідком зупинення дій суб"єктів виборчого процесу. Виборчий процес від цього не постраждає", - сказав Оніщук.

На його думку, єдине, чого можна очікувати, – це те, що "ті чи інші положення закону можуть бути уточнені із точки зору позицій КСУ, які стосуються виборчих прав громадян".

Нагадаємо, Ющенко звернувся 14 вересня 2009 р. до КСУ з клопотанням про визнання такими, що не відповідають Конституції України, низки положень Закону "Про вибори Президента України".

Зокрема, Президент висловлює зауваження до ч.6 ст. 2 закону, якою передбачено, що громадянин України, який проживає або перебуває в період підготовки і проведення виборів за межами України, реалізує своє право голосу на виборах Президента України за умови перебування на консульському обліку. Ющенко також висловлює застереження до положення, яке відносить вирішення питання про скасування реєстрації кандидата на пост Президента України до виключної компетенції Центральної виборчої комісії.

Крім того, Ющенко вважає неконституційним положення, яким передбачено, що до складу дільничної виборчої комісії можуть входити виключно виборці, які проживають у межах відповідного територіального округу або міста, на території якого розташований цей округ, передає РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Подання Ющенка до КС не перешкода для виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі