вівторок, 29 січня 2019 17:14

План "Три Основи" стає реальною основою для досягнення миру на Донбасі - Тарута

План "Три Основи" стає реальною основою для досягнення миру на Донбасі - Тарута
Міжнародні організації та відомі політики почали включати компоненти Мирного плану "Три Основи" в свої пропозиції щодо повернення миру в Україну, каже лідер політичної партії "Основа" Сергій Тарута. Фото: РБК-Україна

Ряд положень Мирного плану "Три Основи" вже взяті за основу в міжнародних переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Цей план був розроблений задовго до того, як про подібну ініціативу ОБСЄ заявив днями спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньій контактній групі Мартін Сайдік.

Про це розповів лідер політичної партії "Основа" Сергій Тарута на телеканалі "112 Україна".

"Мирний план "Три Основи: Легітимність - Безпека - Довіра" було презентовано мною в 2017 році на Мюнхенській конференції з безпеки. Він передбачає політико-дипломатичний процес врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому чітко прописані всі необхідні компоненти по досягненню миру в регіоні і дієва конструкція з реінтеграції Донбасу", - зазначив Сергій Тарута.

Політик коротко нагадав про ключові положення плану "Три Основи".

"Я запропонував для забезпечення безпеки, легітимності та довіри ввести на Донбас миротворчу місію під егідою ООН, яка б працювала спільно з ОБСЄ, заснувати на території окупованих районів тимчасову міжнародну адміністрацію з мандатом ООН і задіяти юстицію перехідного періоду. Мій. Це все - майже те ж саме, що озвучив Сайдік зараз", - заявив Сергій Тарута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбасу в ході реінтеграції знову будуть потрібні інженери - Тарута

Міжнародні організації та відомі політики почали включати компоненти Мирного плану "Три Основи" в свої пропозиції щодо повернення миру в Україну, уточнив політик. Проінформував, що недавно він представляв план "Три Основи" ще й на мінській зустрічі основної групи Мюнхенської конференції з безпеки, де план теж знайшов підтримку.

"У листопаді минулого року ми представляли свій план на виїзній Мюнхенській конференції з безпеки в Мінську, яка була присвячена проблемам України. Наш доопрацьований план сподобався генеральному секретарю ОБСЄ Томасу Гремінгеру. І зараз він взятий за основу для міжнародних переговорів", - пояснив лідер партії "Основа".

Єдиний шлях реінтеграції Донбасу - мирний, дипломатичний. У військового способу занадто висока ціна, вважає глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко. Він називає три головні складові процесу реінтеграції. По-перше, необхідно забезпечити легітимність процесу - шляхом введення міжнародної перехідної адміністрації на окуповані території Донбасу. Другий крок - відновлення безпеки в регіоні. ЇЇ повинен забезпечити миротворчий контингент ООН. До його складу повинні входити нейтральні країни, без Німеччини, Франції, України або США. Третьою складовою реінтеграції Донбасу Ніколаєнко називає відновлення довіри - спрощення перетину лінії розмежування, відновлення соціальних виплат на тимчасово окупованій території. "Все це призведе до поступової реінтеграції. Ця модель була здійснена в Хорватії, подібне було в Східному Тиморі. Це кейси успішної реінтеграції. В іншому випадку ми втратимо цю територію, або заморозимо конфлікт на десятки років", - підсумував глава "Основи".

Зараз ви читаєте новину «План "Три Основи" стає реальною основою для досягнення миру на Донбасі - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі