понеділок, 18 грудня 2023 10:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Орбана назвали троянським конем Російської Федерації

Орбана назвали троянським конем Російської Федерації
Чеський міністр назвав Віктора Орбана троянським конем. Фото: eastnews.ua

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан - троянський кінь, що руйнує європейську єдність і захищає російські інтереси.

Орбан шантажує Європу і зловживає правом вето, заявив у неділю міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак, повідомляє Euractiv.

"Сьогодні Орбан є тим троянським конем, який інтенсивно і, на жаль, все більш ефективно руйнує цю єдність і намагається показати, що ми повинні ігнорувати Україну", - сказав 17 грудня чеський міністр під час дискусії на CNN Prime News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщині натякнули, що краще вийти з ЄС

Орбана критикують за використання українського питання у якості важеля впливу, у спробі розблокувати доступ до фондів ЄС, які були заморожені через загрозу верховенству права в країні з боку нинішнього угорського уряду.

Минулого тижня Європейська комісія вирішила розблокувати €10 млрд після того, як Угорщина опублікувала звіт про судову реформу. Однак близько €21 млрд залишаються замороженими.

"Справжня назва угорського підходу - шантаж. Я думаю, що справжня назва - це зловживання правом вето не для захисту національних інтересів Угорщини, а для захисту інтересів Росії", - наголосив Дворжак.

Партнер Дворжака по дебатах, Альона Шиллерова з опозиційної партії ANO, утрималася від коментарів щодо критики Орбана і поставила під сумнів доцільність включення теми переговорів про вступ України до ЄС до порядку денного саміту в цей час. Вона зазначила, що Україні необхідно здійснити низку реформаторських кроків.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на допомогу у €50 млрд Україні від Європейського Союзу. Політик заявив, що його уряд не скасує вето, доки ЄС не виплатить Угорщині всі заморожені кошти.

Перед тим рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем'єра Віктора Орбана. Це дозволило уникнути вето.

Зараз ви читаєте новину «Орбана назвали троянським конем Російської Федерації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі