четвер, 14 грудня 2023 21:15

Переговори про вступ України в ЄС: стало відомо, як вдалося обійти вето Орбана

Переговори про вступ України в ЄС: стало відомо, як вдалося обійти вето Орбана
Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем'єра Віктора Орбана. Фото: AP

Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем'єра Віктора Орбана.

Це дозволило уникнути вето. Як повідомили високопосадовці інституцій ЄС, що спілкувалися на умовах анонімності, Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України. Про це повідомляє "Європейська правда".

"Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата", - пояснив один зі співрозмовників зі структур ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан знову заявив, що Україна не готова до переговорів з ЄС

Представник команди президента Євроради Шарля Мішеля наголосив, що юридично це абсолютно у відповідності до правил.

"Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати", - зауважив представник.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів "за" та один "утримався".

Лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення почати процес переговорів про вступ України та Молдови до блоку.

Про це у четвер ввечері повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Голова Євроради додав, що було надано статус кандидата на вступ у ЄС для Грузії.

Також Євросоюз розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною щодо вступу, коли досягнуть необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня наступного року з метою ухвалення такого рішення.

Зараз ви читаєте новину «Переговори про вступ України в ЄС: стало відомо, як вдалося обійти вето Орбана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі