субота, 29 червня 2024 03:37

Російська еліта готується до війни з НАТО - Foreign Affairs

Російська еліта готується до війни з НАТО - Foreign Affairs
Росія вже готується до війни з НАТО. Фото: Центр протидії дезінформації

Російська еліта готується до того, що Володимир Путін продовжить конфронтацію із Заходом, здійснивши агресію щодо однієї з держав НАТО.

Одразу після повномасштабного вторгнення в Україну олігархи перебували в шоковому стані через запроваджені Заходом санкції та заборону на поїздки, багато хто вважав війну в Україні катастрофічною помилкою, пише російський журналіст та військовий аналітик Михайло Зигар у виданні Foreign Affairs.

Наприкінці 2023 року еліти почали схвалювати війну. Більше музикантів почали їздити з концертами на окуповані території. У жовтні власник найбільшого в Росії приватного банку Михайло Фрідман повернувся до Москви з Лондона, вирішивши, що життя на Заході під санкціями нестерпне, а ситуація в Росії порівняно комфортна.

"Російські еліти дійшли висновку, що вторгнення, навіть якщо вони його не підтримують, є стерпним фактом життя. У результаті шанси на те, що вони можуть оскаржити рішення Кремля, які завжди були незначними, повністю зникли. І замість того, щоб дискутувати, чи підтримувати Путіна, російські еліти зараз обговорюють інше питання: чим може закінчитися війна", - пише автор.

Він стверджує, що в середовищі російських еліт існують різні думки щодо завершення війни.

"Деякі вважають, що велика перемога на полі бою дозволить Путіну заявити про часткову перемогу і, отже, призупинити війну. Інші вважають, що Путін не зупиниться, поки не дійде аж до Києва. Дехто впевнений, що для Путіна справді важлива конфронтація із Заходом, а не перемога в Україні, і що таким чином він нападе на іншу державу в Європі. На думку деяких песимістів, війна відповідає політичним інтересам Путіна, тому він буде воювати, поки живий", — зазначив автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни погрожують НАТО через американські БпЛА над Чорним морем

Теперішня війна для Путіна - це не тільки і навіть здебільшого не про Україну.

"Близькі до президента Росії люди кажуть, що він бачить вторгнення в Україну лише як один із фронтів конфлікту із Заходом. Це означає, що успіху Росії на полі бою може бути недостатньо, щоб догодити Путіну. Щоб перемогти своїх справжніх ворогів у Брюсселі та Вашингтоні, Путін може відчути, що йому потрібно атакувати члена НАТО", - пише аналітик.

Російські еліти найімовірнішою мішенню вважають Естонію або Латвію. Обидві балтійські країни мають велику кількість російської меншини, тож Москва піде за знайомим сценарієм, стверджує він.

Раніше російська еліта не мала бажання ризикувати ядерним конфліктом. Але зараз багато з них переконані, що НАТО не наважиться відповісти.

"Вони бачать Захід втомленим і розділеним, а тому набагато менш зацікавленим у боротьбі з Росією. Вони вважають президента США Джо Байдена та європейських лідерів слабкими. У цьому контексті вони вважають, що НАТО не згуртується одностайно, щоб захистити атаковану країну. Натомість російські еліти вірять, що НАТО буде охоплено такою кількістю паніки та хаосу, що Альянс мало що зробить і знищить довіру до західних урядів", - підсумував автор.

У НАТО працюють над зміцненням можливостей оборони та стримування потенційної агресії РФ в регіонах Чорного і Балтійського морів.

Посилити можливості збираються на тлі продовження збройної агресії Росії проти України, заявив заступник начальника штабу Верховного командування Об'єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації віцеадмірал Джеффрі Г'юз.

Зараз ви читаєте новину «Російська еліта готується до війни з НАТО - Foreign Affairs». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі