субота, 08 липня 2023 05:10

"Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю": генералу Залужному – 50
25

8 липня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний відзначає 50 років
Фото: president.gov.ua
Валерій Залужний у дитинстві
Валерій Залужний у дитинстві
Залужний у шкільні роки
Залужний у шкільні роки

Сьогодні, 8 липня, день народження відзначає головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Українському генералу виповнилося 50 років. Gazeta.ua зібрала добірку фото ювіляра.

Валерій Залужний народився у місті Звягель на Житомирщині в родині військового і касирки.

"У нас у класі був хлопчик-напівсирота, його мама сильно пила, він вічно голодним був. Валера йому то щось з дому поїсти приносив, то свою порцію шкільного обіду віддавав. Він був дуже добрим дитям", – розповіла журналістам про малого Залужного його вчителька.

Валерій закінчив з відзнакою машинобудівний технікум. У 1997-у з відзнакою – Одеський інститут Сухопутних військ, через 10 років з золотою медаллю Національну академію оборони. Став випускником оперативно-стратегічного факультету цього ж вишу. Отримав перехідного меча королеви Великої Британії, який щороку вручають найкращому випускникові.

Пройшов щаблі військової служби від командира взводу до командира 51-ї бригади ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний і малюк Йода сколихнули мережі

У 2014 році, коли Російська Федерація почала військову агресію проти України, Залужного призначили заступником командира сектора С на Донеччині.

"Родина мене з 2014 року майже не бачила. Я розповідав головнокомандувачу збройних сил США. Кажу: я влітку 2014 року поїхав. Повернувся через три місяці на два тижні, знову поїхав. Повернувся через дев'ять місяців, вони мене не бачили і до цього звикли", – сказав генерал в одному з інтерв'ю.

У 2018-у Валерій Федорович став першим заступником командувача Об'єднаних сил. Наступного року очолив Оперативне командування "Північ".

Згодом здобув ще одну вищу освіту – заочно закінчив Острозьку академію за спеціальністю "Міжнародні відносини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ініціатива за нами. Все йде за планом – Залужний

У березні 2019-го президент Володимир Зеленський присвоїв Залужному звання генерала, а за чотири місяці призначив головнокомандувачем ЗСУ.

В інтерв'ю американському журналу Time Залужний розповів, що коли пив пиво на святкуванні дня народження дружини – отримав дзвінок від президента щодо нової посади.

Про час перед повномасштабним вторгненням сказав: "Запах війни неможливо ні з чим сплутати. І він уже витав у повітрі".

Американське видання присвятило українському генералу обкладинку.

Time вніс прізвище Залужного до списку 100 найвпливовіших людей світу. Українці найбільше довіряють Збройним силам України, повідомляють соціологи. Генерал є народним улюбленцем.

Топ 10 цитат Залужного

Зажди залишатися людиною

"Завжди можна бути нормальним. Це значить залишатися людиною в будь-якій ситуації – це найголовніше. Залишатися людиною, ставати лідером. Бути розумнішим, сильнішим, талановитішим і тоді намагатися керувати людьми. Це релігія, яку я сповідую"

Про українських військових

"Я знаю, що пліч-о-пліч зі мною кращі. Міцніші за сталь, запекліші за вогонь, сильніші за будь-яку стихію. Серця українських воїнів бʼються в унісон із серцями мільйонів співгромадян і всіх волелюбних людей світу"

Про війну

"У кожної війни є свій масштаб. Вона відбувається на певній ділянці фронту. Масштаб, який є зараз, відповідає і Першій, і Другій світовим війнам"

Контрнаступ

"Це не шоу. Це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров'ю"

Чим українці відрізняться від росіян

"Я звертаюся до командирів – бережіть особовий склад. Ретельно плануйте операції та негайно реагуйте на зміни в обстановці. Людське життя – наш найвищий пріоритет. Цим ми кардинально відрізняємося від противника, який навіть не забирає тіла своїх загиблих і готовий ними встелити нашу землю"

Про російських окупантів

"Вони свідомо з РФ їдуть сюди, щоб свідомо вбивати саме українців, саме вбивати. І сутність цієї війни полягає у тому, що якщо зараз ми не вб'ємо цього ворога, то будемо знищені ми. Бо вони прийшли свідомо, хоч і несуть зараз шалені втрати, в тому числі на Донецькому оперативному напрямку, в районі Бахмута, але все одно йдуть вбивати українців"

Про знищення ворога

"Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією"

Потоплене ржаве корито "Москва"

"Потоплення крейсеру "Москва" має для нас у тому числі й стратегічне значення. Крейсер "Москва" – це, як величезні колони, які рухалися в бік Київської області: небоязнь супротиву, неможливість уявлення того, що друга армія світу може бути кимось уражена або знищена, затягнула ці колони під Київ, які ми спалили. І так само затягнула це ржаве корито в безпосередню зону ураження, і ми мали скористатися цим шансом"

Про Сполучені Штати Америки

"Ми цінуємо підтримку американців у найважчі часи в історії України. Друг пізнається в біді"

Про перемогу України

"Наша перемога однозначно – звільнення усієї окупованої території України. Вся територія має бути звільна. Але цього замало. Україна як держава має зробити усе, щоб все що відбулась і розпочалось 24 лютого ніколи не повторилось. Це має бути відбудована така військова інституція, яка ніколи не дасть можливість росіянам повторити все".

Україні вдалося перехопити стратегічну ініціативу у війні, сказав Валерій Залужний у розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

Сили оборони України вже звільнили близько 1900 міст і сіл від початку повномасштабної російської агресії.

Зараз ви читаєте новину «"Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю": генералу Залужному – 50». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі