четвер, 07 вересня 2023 21:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Критика Заходу щодо темпів контрнаступу ЗСУ на руку Путіну – Bloomberg

Критика Заходу щодо темпів контрнаступу ЗСУ на руку Путіну – Bloomberg
Українська армія зуміла прорвати першу лінію оборони окупантів на півдні. Фото: Генштаб

Повільні темпи українського контрнаступу не означають, що він повністю провалився.

Про це свідчать нещодавні здобутки української армії, які спростовують "глухий кут" у війні та доводять необхідність подальшої підтримки України партнерами із Заходу. Про це пише американське видання Bloomberg.

Видання зазначає, що після повільного початку літній контрнаступ України демонструє ознаки прориву. Її військові пробили російську оборону на півдні, а ключові цілі на контрольованих Росією територіях опинилися в зоні досяжності.

Ці здобутки відбуваються навіть тоді, коли деякі західні офіційні особи попереджають, що війна наближається до глухого кута – і що подальші поставки військової допомоги є марними.

"У будь-якому разі прогрес контрнаступу підсилює те, чому США та Європа повинні посилити тиск на Володимира Путіна та надати Україні необхідну допомогу для перемоги", – йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна має 6-7 тижнів на контрнаступ" - The Economist

Видання зазначає, що контрнаступ пройшов не так швидко, як сподівався Захід, але відчуття невдачі є результатом завищених сподівань через блискавичні успіхи ЗСУ в перший рік війни. Крім того, Росія цього разу добре підготувалася до оборони і мобілізувала додаткові війська.

"Усе це не означає, що підтримка США та Європи була марною. Незважаючи на дефіцит боєприпасів, обмежену авіаційну силу та недостатні можливості розмінування, українські сили спричинили величезні витрати, завдавши ударів по російським матеріально-технічним центрам і командним центрам", – пише видання, нагадуючи про територіальні здобутки останнього часу.

На думку авторів публікації, навіть якщо ЗСУ не зможуть деокупувати всю українську територію, поставивши під загрозу ударів усі російські військові цілі в Криму та на Донбасі, Київ матиме значно сильнішу позицію на можливих переговорах, ніж зараз. Але це означає, що Захід має продовжити підтримку України.

Bloomberg попереджає, що альтернатива цьому – досить "похмура". Адже Путін робить ставку на те, що він може зробити витрати на підтримку України непідйомними для Заходу.

"Для України не є серйозним варіантом відмова від боротьби за відновлення повного контролю над своєю територією. Зменшення допомоги від США зараз, за що виступають деякі республіканці, дасть Путіну відстрочку в той час, коли український контрнаступ набирає обертів, а російська економіка похитнулася", – йдеться у публікації.

Українська армія зуміла прорвати першу лінію оборони окупантів на півдні, підтвердив Північноатлантичний альянс.

У НАТО бачать прогрес контрнаступу Збройних сил України, який розпочався у червні. Спецоперація Сил оборони набирає позицій, заявив під час виступу перед законодавцями в Європейському парламенті генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг, пише Sky News.

Зокрема, Сили оборони мають успіх південніше населеного пункту Роботине та західніше Вербового Запорізької області на Мелітопольському напрямку південного фронту.

Зараз ви читаєте новину «Критика Заходу щодо темпів контрнаступу ЗСУ на руку Путіну – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі