понеділок, 23 травня 2011 09:17

Карпачова просить Печерський суд звільнити Луценка

Карпачова просить Печерський суд звільнити Луценка

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова просить Печерский райсуд Киева змінити Юрію Луценку запобіжний захід на не пов'язаний із позбавленням волі.

Відповідне клопотання вона спрямувала, реагуючи на звернення народних депутатів і громадських організацій щодо порушення права екс-голови МВС на свободу та особисту недоторканність, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Карпачова звертає увагу, що стан здоров'я Юрія Луценка оцінюється як середнього ступеня важкості.

За її словами, через голодування у підсудного загострилися хронічні захворювання, він майже щодня втрачає вагу.

"Європейський суд з прав людини неодноразово констатував порушення статті 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод саме через те, що державні органи не вживали адекватних заходів щодо надання допомоги ув'язненим, в тому числі шляхом звільнення з-під варти тих, хто голодував", - зазначає омбудсмен.

Карпачова нагадує, що у справі "Хороз проти Туреччини" від 31 березня 2009 року Європейський суд відзначив, що несвоєчасне звільнення з-під варти ув'язненого, який 3 місяці голодував, призвело до його смерті у тюремній лікарні.

Омбудсмен також нагадує, що справа "Луценко проти України" знаходиться у Європейському суді з прав людини з наданням пріоритету у розгляді: "Європейський суд передав справу "на комунікацію уряду України": від нього очікують пояснень з обставин затримання та арешту екс-міністра"

Карпачова просить Печерський суд також врахувати, що Юрій Луценко одружений, має двох дітей (один з яких неповнолітній), позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, є активним громадським та політичним діячем.

Вона також зазначає, що з клопотанням про взяття екс-голови МВС на поруки до Печерського районного суду столиці звернулися майже 100 народних депутатів.

Уповноважений з прав людини сподівається, що під час попереднього розгляду справи Печерський райсуд Києва прийме справедливе рішення щодо міри запобіжного заходу Луценку з урахуванням усіх викладених нею обставин.

Зараз ви читаєте новину «Карпачова просить Печерський суд звільнити Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі