середа, 17 травня 2006 13:05

Євросоюз хоче подарувати Ірану ядерний реактор

Європейський союз знайшов новий спосіб вирішення іранської проблеми. ЄС пообіцяв, що європейські країни подарують Ірану готовий ядерний реактор, якщо Тегеран зупинить роботи по збагаченню урану.

Як і раніше ЄС сподівається вмовити Іран відмовитися від ядерної програми.

– "Євротрійка" і Хав"єр Солана (верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки) планують запропонувати Ірану європейський реактор на легкій воді в обмін на припинення його програми по збагаченню урану, - заявив неназваний європейський дипломат, близький до переговорів британському телеканал Sky News.

Очікується, що відповідна пропозиція обговорюватиметься на майбутній зустрічі в британській столиці 19 травня.

Солана заявив, що Європейський союз готовий зробити "сміливі пропозиції" в області економіки, атомної енергетики і, можливо, безпеки, щоб переконати Іран відмовитися від збагачення урану на своїй території. Він дав зрозуміти, що відмова Ірану від останніх пропозицій ЄС означатиме, що у країни зовсім інші наміри, ніж бажання отримати мирний атом.

Як повідомляє AFP, посилаючись на свої джерела, в числі європейських пропозицій як і раніше є і пункт про те, що збагачення урану повинне проводитися на території Росії. Однак цю пропозицію Тегеран відкинув.

19 травня в Лондоні зустрінуться політдиректори зовнішньополітичних відомств п"яти країн - постійних членів РБ ООН (США, Росія, Великобританія, Франція, Китай), а також Німеччини і представники Євросоюзу. Дипломати шукатимуть подальші шляхи врегулювання ситуації, але поки позиції сторін, схоже, залишаються такимим самими. Так, російська дипломатія у вівторок, 16 травня, підтвердила, що виступатиме проти антиіранської резолюції ООН.

Як повідомив глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров, Росія і Китай виступають проти як введення санкцій, так і застосування сили відносно Ірану і Корейського півострова.

Москва і Пекін, за його словами, не підтримають "формулювання можливої резолюції Ради Безпеки ООН, які міститимуть привід для примусових, а тим більше силових дій".

Питання, пов"язані з ядерними розробками, необхідно вирішувати дипломатичним шляхом, - додав міністр.

Проблему Ірану готується обговорювати і велика вісімка. В Москві сподіваються, що іранське питання буде вирішено в найближчі півтора місяці. Частково ситуацію може прояснити і саміт Шанхайської організації співпраці (першу роль в цій структурі грають Росія і Китай), де, як не виключають в Тегерані, може з"явитися іранський президент Махмуд Ахмадінеджад. Поки Іран має в ШОС статус спостерігача, повідомляє Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз хоче подарувати Ірану ядерний реактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі