вівторок, 17 квітня 2012 21:47

ЦВК: в Антарктиді КС українцям дозволив голосувати, а в інших місцях за кордоном - ні

ЦВК: в Антарктиді КС українцям дозволив голосувати, а в інших місцях за кордоном - ні

Позбавлення права голосу закордонних українців на мажоритарній складовій виборів є "дивним" рішенням Конституційного суду.

Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера в ефірі "Ера FM".

"Якщо вже країна повернулася до мажоритарно-пропорційної системи, то вона повинна вказати, яким чином виборці за кордоном - а їх, я нагадаю, ні багато ні мало 440 тисяч - голосуватимуть, обиратимуть своїх депутатів. Стаття 24 Конституції України чітко фіксує, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи, у тому числі право, передбачене статтею 38 - право обирати до органів державної влади", - сказав він.

"У нас в Антарктиді, хоче це хтось чи не хоче, існуватиме спеціальна виборча дільниця. Там порядку 10-14 виборців ... У нас будуть виборці, які перебуватимуть у місцях позбавлення волі. Ці виборці, які також не мають змогу повноцінно брати участь у політичному житті. Але у одному випадку Конституційний суд вважає, що на закордонних виборчих дільницях не можна голосувати по мажоритарних округах, а виборці в Антарктиді чи місцях позбавлення волі можуть. Досить дивна позиція", - додав Магера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві партії наблизилися до прохідного бар'єру в Раду - соціолог

Він не виключив, що виходом з цієї ситуації може бути повторне повернення парламенту до закону в частині територіальної організації виборів.

"Зокрема, для того, щоб парламент визначив, яким чином виборці за кордоном голосуватимуть у мажоритарних округах", - пояснив Магера.

Нагадаємо, 5 квітня Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК: в Антарктиді КС українцям дозволив голосувати, а в інших місцях за кордоном - ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі