середа, 01 травня 2013 14:14

Чорновіл: Заява ГПУ щодо законності арешту Тимошенко – "кримінальний злочин"

Чорновіл: Заява ГПУ щодо законності арешту Тимошенко – "кримінальний злочин"
Тарас Чорновіл Фото: obozrevatel.com

Працівників Генеральної прокуратури України, які після рішення Європейського суду з прав людини по екс-прем'єрці Юлії Тимошенко, все одно кажуть, що вона була законно арештована необхідно негайно звільняти без права працювати в органах прокуратури. Оскільки такі заяви свідчать про правовий нігілізм.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

"Це рішення не приводить до звільнення, і нічого не міняє. Воно просто визнає, що сам факт арешту був незаконним. Тобто це не змінює нічого для Тимошенко, а лише те, що визнання того, що Тимошенко була незаконно арештована означає, що перед нею мають вибачитися, і виплатити матеріальну компенсацію. Це те, що вона має отримати від держави. Більше нічого", - висловив думку політик.

Водночас він наголосив, що "сам факт тягне за собою відповідальність тих людей, які зробили це правопорушення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік Тимошенко закликає Януковича негайно звільнити його дружину та подякував суддям ЄСПЛ

"Тобто не лише держава має нести відповідальність за незаконний арешт, але й судді, прокурори, які причетні до цього. От якби це відбулося, то можна було би щиро говорити, що Україна повністю виконала рішення Європейського суду. Але думаю, що все обмежиться виплатою матеріальної компенсації", - додав він.

Окрім того, коментуючи те, що в ГПУ кажуть, що арешт був законним, він сказав: "ГПУ може це говорити доти, доки це не визнано судом. Я хочу ГПУ нагадати одну річ. Україна, з того моменту, як вступила в Раду Європи і ратифікувала відповідні документи – взяла на себе зобов'язання, серед яких верховенство ЄСПЛ. Абсолютне верховенство, і ті норми, які вона ратифікувала – є частиною українського законодавства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністи, поклавши квіти до пам'ятника Леніну, рушили до Майдану Незалежності

Водночас політик наголосив, що "такі заяви свідчать про правовий нігілізм. Така заява сьогодні – це кримінальний злочин".

"Якщо вчора ГПУ казала, що арешт законний – то було її право, якщо сьогодні хоч хтось в ГПУ повторив цю фразу, то згідно з норм українського законодавства ця людина повинна вважатися як такою, що піддала сумніву рішення судів, відмовляється виконувати законні вимоги і заперечує їх. Тобто ця людина має не просто бути звільненою із посади, а повинна бути звільнена без права працювати в органах прокуратури. Будь-коли. Це є абсолютна константа. Сьогодні є одне правильне рішення – яке визнане Європейським судом", - резюмував політик.

Нагадаємо, Європейський суд із прав людини визначив політичну мотивацію арешту Тимошенко в "газовій справі" та порушення її прав у зв'язку з арештом. Відповідне рішення ЄСПЛ оголосив у вівторок.

У Генпрокуратурі наголошують, що запобіжний захід екс-прем'єру Юлії Тимошенко у вигляді арешту в "газовій справі" обирався за старим Кримінально-процесуальним кодексом і на той момент він був законним.

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл: Заява ГПУ щодо законності арешту Тимошенко – "кримінальний злочин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі