вівторок, 04 червня 2024 21:54

Чи вдасться США помирити Ізраїль та Палестину?

Чи вдасться США помирити Ізраїль та Палестину?
Фото: eastnews.ua

Президент США Джо Байден запропонував мирний план і на нього погодилися як Ізраїль, так і Палестина. Але до остаточного припинення вогню ще далеко. Що на заваді і чому це важливо для України, - розбиралася Gazeta.ua.

Три кроки до миру

У ніч на 1 червня 2024 президент США Джо Байден оголосив про новий план врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту. Документ передбачає три фази.

Перша:

• взаємне припинення вогню на 6 тижнів, доки триватимуть переговори між Ізраїлем та ХАМАС за посередництва США та Катару;

• обмін заручників та тіл загиблих на палестинських ув'язнених;

• повернення цивільних до сектору Гази з одночасним збільшенням гуманітарної допомоги.

Друга:

• якщо Ізраїль і ХАМАС досягнуть згоди на переговорах, повний вивід ЦАХАЛ із сектору Гази;

• звільнення всіх заручників включно з чоловіками-військовими;

• постійне припинення вогню.

Третя:

• повернення тіл загиблих заручників,

• відновлення Гази за участі США та світового співтовариства.

Автор плану ілюзій не мав. За словами Джо Байдена, найважче буде перейти від першої до другої фази, хоча Ізраїль нібито план не лише підтримав, але й долучався до його розробки.

Політичне протистояння в Ізраїлі

Утім, за повідомленнями низки західних ЗМІ з посиланням на ізраїльських чиновників, офіційний Єрусалим не схильний завершувати бойові дії без досягнення мети - знищення ХАМАС. І якщо Беньямін Нетаньяху більш-менш погоджується на план Байдена, то деякі члени уряду Ізраїлю виступають категорично проти. Зокрема, це міністр нацбезпеки Ітамар Бен-Гвір та міністр фінансів Бецалель Смотрич. Ситуація загрожує внутрішньополітичною кризою - обидва політики є лідерами ультраправих у парламенті країни, котрі, у свою чергу, входять у правлячу коаліцію. Наразі прем'єр Нетаньяху сповнений рішучості реалізувати план, однак без політичної підтримки в самому Ізраїлі зробити це буде дуже складно. А без підтримки неї прем'єр програє ймовірні дострокові вибори незалежно від того, буде реалізовано бодай один пункт мирного плану Байдена чи ні.

Незручний прем'єр

Ізраїльський політолог Михайло Пелліверт припускає, що Нетаньяху незручний для Вашингтона і Сполучені Штати Америки спробують, як мінімум, послабити його. "Байден не хоче бачити чинного прем'єра на чолі Ізраїлю і зробити це йому потрібно до початку листопада", - зазначив він.

Натомість у ХАМАС оцінили запропонований план як позитивний: ватажки виголосили заяву, згідно з якою підтримають і дотримуватимуться усіх етапів, якщо Ізраїль оголосить про свою схильність виконувати саме таку угоду. Однак джерела у правлячих колах Палестини стверджують, що план не гарантує виводу ізраїльських військ із сектору Гази та не передбачає завершення війни як такої.

При цьому, ізраїльтяни розглядають ХАМАС саме як терористичну організацію і воліють мати гарантії, що вона виконає те, що обіцяє. Дзеркальні закиди роблять і з боку Палестини на адресу Ізраїлю.

Це дуже нагадує взаємні звинувачення Зеленського і Путіна у недоговороздатності та підписання міждержавних угод про гарантії безпеки для України.

Краще щось, аніж нічого

Попри зауваження сторін, США та Катар як посередники закликають ХАМАС та Ізраїль почати виконувати план. До них доєдналися Єгипет та країни "Великої сімки". Неофіційно на готовність виступити гарантом виконання ХАМАС пунктів плану натякнула Саудівська Аравія. Тим часом, Джо Байден хоче заручитись підтримкою ООН, щоб Рада безпеки цієї організації спеціальною резолюцією підтримала його мирний план.

Тим часом, єменські хусити завдали ракетного удару по Ізраїлю. Ізраїльська сторона повідомила, що засобами ППО було збито ракету над Червоним морем. Оскільки обстріли між сторонами конфлікту тривають, говорити про припинення вогню зарано. Більше того, чиновники Палестинської адміністрації заявили про бажання приєднатися як позивачі до ПАР у позові до Ізраїлю в Міжнародному кримінальному суді. У свою чергу, в Ізраїлі продовжують наполягати на праві у будь-який момент повернутися до бойових дій та трактують мирний план Байдена як капітуляцію.

Якщо Нетаньяху і має більш помірковану позицію, йому доведеться озиратися на ультраправих союзників по коаліції а також на родичів загиблих заручників.

Страшна "виделка"

"Якщо звільняти заручників та загиблих, треба буде йти на якісь умови ХАМАС, - наголосив Михайло Пелліверт. - Це та страшна "виделка", коли немає правильної чи неправильної відповіді. Проходять чисельні демонстрації родичів загиблих, які готові за повернення їх тіл заплатити будь-яку ціну. Ми, ізраїльське суспільство, потрапили у страшну пастку: звільняти заручників чи йти у війні до переможного кінця".

Однак, переконаний експерт, у Ізраїлю не буде вибору, укладати угоду з ХАМАС чи ні. Більш вірогідним, на його думку, є сценарій дострокових виборів, адже широкомасштабних військових дій чинний уряд країни, що на межі розколу, вести не зможе.

Водночас, наголошують у ЗМІ, у Джо Байдена скоро вибори, тож загострення арабо-ізраїльського конфлікту негативно позначається на його рейтингу, тому для чинного президента США важливо до листопада 2024 року добитися миру в регіоні.

Усе це відбувається на тлі спроб врегулювати ще один серйозний збройний конфлікт - війну Росії в Україні.

Два плани у зв'язці

Появі плану по Ізраїлю-сектору Гази передували напружені візити до Ізраїлю та перемовини держсекретаря США Ентоні Блінкена. По Україні - інтенсивно готується Глобальний саміт миру. До того ж, наше питання обговорюватиметься на саміті G7. Нарешті, безпека України буде одним із ключових питань на саміті НАТО У Вашингтоні у липні 2024 року.

У Швейцарії на саміті миру США будуть представлені віце-президенткою Камалою Харріс та радником президента з питань нацбезпеки Джо Салліваном. Тому і рішення очікуються серйозні. Опосередковано про це свідчить заява речника Держдепу США Метью Міллера, який розкритикував Китай за підтримку оборонно-промислового комплексу Росії.

"Китай міг бv зіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якби захотів. Але поки складно зрозуміти, як…Тому ми і надалі чітко пояснюватимемо Китаю, що проти таких дій", - заявив він.

Обкатка формули по Україні?

Президент України Володимир Зеленський запросив Палестину та Ізраїль на саміт миру до Швейцарії. Якщо обидва мирні процеси йдуть майже синхронно, то чи не візьмуть політики за приклад мирний план по Ізраїлю-Палестині, якщо він спрацює, за приклад по Україні?

Опитані Gazeta.ua експерти переконані, що - ні. Зокрема, наголошують вони, конфлікти дуже різні, як і цілі мирного врегулювання.

"Якщо у такому форматі прописати мирний план по Україні, його реалізація призведе або до заморозки конфлікту, яка невигідна нікому, або до капітуляції Росії, - пояснив Gazeta.ua політичний аналітик Олександр Кондратенко. - У мене великі сумніви, що й по Ізраїлю-Палестині спрацює мирний план. Заяви сторін зовсім не в'яжуться з миром на близькому Сході. Єдине, що може спрацювати, це обмін ув'язненими і збільшення гуманітарної допомоги".

Це означає, що чекати на реалізацію третьої фази нині не доводиться. Більше того, за словами Олександра Кондратенка, цілком вірогідне посилення тиску США на Палестину, адже в оточенні Джо Байдена багато хто вважає палестинців терористами.

"Про які домовленості може йти мова, якщо США борються з терористами по всьому світу? Якби були попередні домовленості з палестинцями про обмін заручниками, то був би хоч на старті прогрес та запорука виконання плану, але нині про такі домовленості інформації немає", - зазначив експерт.

Елементи до формули

Олександр Кондратенко також допускає, що складові мирного плану Байдена по Ізраїлю та Палестині можуть увійти в остаточний варіант формули миру по Україні. Зокрема, обмін полоненими "всіх на всіх". Однак наразі для розробки мирного плану не зовсім вдалий період.

На думку Кондратенка, відсутні передумови для припинення вогню Росії в Україні: має передувати затишшя, а кількість та тяжкість обстрілів лише зростають. Останні заяви, зокрема, "добро" низки країн на використання зброї по цілях на території країни-агресорки свідчать далеко не про мир.

У Росії відносно України ті ж цілі, що й у ХАМАС відносно Ізраїлю, - щоб держава (у нашому випадку - українська) не існувала, такі паралелі провів публіцист Віталй Портніков.

"Ми стадію переговорів двох незалежних держав у голові Путіна проїхали. Нині під'їжджаємо до станції Хасав'юрт, - зазначив він. - Можливість перемовин тільки у разі вичерпання у Росії ресурсів, та й то про тимчасове припинення вогню… Путін хоче, щоб його офіс перебував у Києві. Про що говорити?!"

На думку Портнікова, прагнення Зеленського виграти дипломатичну війну (у тому числі, з Глобальним півднем) можна вітати, але реально йде війна, нам потрібні гроші та зброя, що може дати у потрібній кількості колективний Захід. Він переконаний, війна завершиться не переговорами, а на полі бою.

Зараз ви читаєте новину «Чи вдасться США помирити Ізраїль та Палестину?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі