середа, 03 квітня 2024 19:05

Булгакова визнали символом російського імперіалізму

Булгакова визнали символом російського імперіалізму
Торік у травні табличку Булгакову у Києві залили червоною фарбою. Фото: t.me/DecolonizationUkraine

Український інститут національної памʼяті визнав обʼєкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, - символами російської імперії, а їхнє розповсюдження буде вважатись російською пропагандою.

Про це інститут повідомив у середу.

За висновками інституту, попри те, що Булгаков народився і проживав в Україні, його родина була вихідцями з Орловської губернії, а сам він був українофобом.

"Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Світоглядно був на позиціях російського імперіалізму, білогвардійщини, схвалював експансію російського комунізму", - повідомив Український інститут національної памʼяті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві впали Пушкін і Ватутін - фото

"З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він (Булгаков. - Gazeta.ua) у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації", - йдеться у висновках УІНП.

Зокрема, у "Білій гвардії" одним із прототипів є власник будинку на Андріївському узвозі Василь Листовничий, де мешкала родина письменника. У тексті Булгаков зображує його жадібним боягузом і пристосуванцем, пізніше його донька обурювалася та протестувала проти такого зображення її батька.

Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського - українців, їхньої мови, культури, права на власну державу, а його творчість безпосередньо пов'язана з глорифікацією російської імперської політики і неприхованою українофобією, сказали в інституті.

Відповідно до висновку Українського інституту національної памʼяті, перебування у публічному просторі встановлених Булгакову пам'ятників, пам'ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

У 2022 році з фасаду корпусу Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка зняли дошку Булгакову.

Торік у травні на Андріївському узвозі табличку Булгакову залили червоною фарбою.

Національна спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Булгакова визнали символом російського імперіалізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі