понеділок, 18 вересня 2023 10:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден запропонує ООН чіткий план, щоб зупинити РФ

Байден запропонує ООН чіткий план, щоб зупинити РФ
Під час зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку президент США Джо Байден закличе розширити Раду безпеки ООН. Фото: eastnews.ua

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден на сесії Генасамблеї ООН цього тижня спробує втілити у життя свій план із розширення, запропонований ним кілька місяців тому.

Він попросить 193 країни-члени ООН розширити Раду безпеки організації, заявив координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, передає The Telegraph. Зокрема Байден хоче додати такі країни, як Німеччина і Японія, щоб послабити вплив Китаю і Росії.

"Гадаю, президент США докладніше розповість про це під час зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку. Ми ясно дали зрозуміти і вважаємо, що настав час порушити питання про структуру Ради безпеки. Її архітектура має бути більш інклюзивною і всеосяжною", – сказав Кірбі.

Байден наполягає на включення п'яти або шести нових постійних членів у Раду безпеки ООН, зокрема Індії, Бразилії, Німеччини та Японії. У якості можливого члена США розглядають також ПАР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрінеться з Байденом: у Білому домі назвали дату

Представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд з червня веде переговори з іншими дипломатами щодо розширення Радбезу.

Шляхом цієї реформи Байден хоче збільшити вплив країн, що розвиваються в ООН. Президент США наполягає на реформах, незважаючи на небажання авторитетних держав поступитися своїм традиційним впливом.

Реформа Ради безпеки вимагатиме внесення змін до Статуту ООН. На це можуть накласти вето Китай і Росія, чиї повноваження щодо блокування резолюцій і санкцій можуть бути зменшені в результаті реформи.

Радник із національної безпеки Сполучених Штатів Джейк Салліван та голова Міністерства закордонних справ Китаю Ван І обговорили питання російської агресії проти України та ситуацію навколо Тайваню.

Зараз ви читаєте новину «Байден запропонує ООН чіткий план, щоб зупинити РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі