четвер, 30 січня 2014 18:09

"Якщо влада не піде на компроміси, її можуть зняти за арабським сценарієм" — експерт

"Якщо влада не піде на компроміси, її можуть зняти за арабським сценарієм" — експерт
Фото: Сергій Старостенко

"Якщо Янукович і далі не йтиме на компроміси, якщо влада буде настільки безглуздо глуха до вимог дуже великої частини суспільства – це означатиме, що її можуть зняти за сценарієм, який був у арабському світі. Коли виникає перехідний уряд, і в певний момент його визнають усі сторони – як усередині країни, так і ззовні. Стара ж влада втратить легітимність", - розповів Євген Глібовицький в інтерв'ю кореспонденту журналу "Країна".

Скільки часу на це піде, експерт зі стратегій точно не каже. Але переконаний, що події минулого тижня дуже прискорили процес.

"Думаю, раніше логіка влади полягала в тому, аби якомога сильніше нацькувати Майдан на поки що дуже пасивний опір йому, що виникав на Сході. Але це не вдалося – і шалька терезів схилилася до Майдану. Владні ресурси виснаженіші, ніж у Майдану. Й останній починає потроху перехоплювати ініціативу. Щоб зупинити цей процес, уряду була потрібна ескалація конфлікту. Але вона пішла не в той бік, і Майдан фактично став жертвою. Загибель протестувальників – це аргумент, і чинній владі буде важко йому щось протиставити. Як результат – арсенал інструментів у неї скоротився, а гострота проблеми залишилася. Отже, тепер дії будуть жорсткіші та швидші. Влада або спробує ще сильніше закрутити гайки, або ж удаватиметься до якихось цілком нелогічних дій. У неї є ще один козир", - додає Євген Глібовицький.

Експерт упевнений, що нині головне завдання Майдану – сформулювати бачення того, як має розвиватися країна. А лідери знайдуться.

Повну версію інтерв'ю читайте за посиланням.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо влада не піде на компроміси, її можуть зняти за арабським сценарієм" — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі