середа, 24 серпня 2022 15:28

Спецтема: Війна Росії проти України

"Якби ми не готувалися, російські танки були б у Варшаві" – Данілов

"Якби ми не готувалися, російські танки були б у Варшаві" – Данілов
Керівництво держави не допустило внутрішньої дестабілізації, сказав секретар РНБО Олексій Данілов. Фото: Facebook.com/rnbou

Україна готувалася до повномасштабної російської агресії.

Підготовка тривала з грудня 2019 року. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив в інтерв'ю польському виданню Wyborcza.

"Ми фактично готувалися до війни з грудня 2019 року. Твердження про те, що ми цим не займалися, абсолютно не відповідають дійсності. Якби ми не готувалися до війни, сьогодні російські танки були б у Варшаві, Празі, Таллінні й Вільнюсі", – сказав Данілов.

Російське повномасштабне вторгнення не було несподіванкою, заявив він.

"Ми знали, що рано чи пізно це станеться. Ми просто не очікували, що росіяни атакуватимуть одночасно з усіх сторін. Атака Білорусі була для нас великим випробуванням, хоча ми теж готувалися до такого сценарію", – розповів секретар РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко став повністю залежним від Росії − британська розвідка

Не говорити українському суспільству про наближення війни було правильним рішенням, сказав Данілов.

"Сьогодні, після пів року війни, ми бачимо, що обрано правильний сценарій. Ми не допустили внутрішньої дестабілізації, на яку розраховував Путін. Важко уявити наслідки, якби ми сказали суспільству: "Завтра вас уб'ють". Так ми втратили б державу. І тоді плани Путіна реалізувалися б", – заявив секретар РНБО.

Росія розраховувала, що президент Володимир Зеленський покине Україну. Але президент залишився в Києві, безпечні умови для роботи йому підготували заздалегідь.

Кремль почав свою агресію не в лютому 2014 року з окупації Криму, а в серпні 2008-го в Грузії, нагадав Данілов.

"Російська агресія почалася в серпні 2008 року в Грузії. Це була нахабна операція із захоплення частини території Грузії. 2008-го Путін скинув усі свої маски й заявив, що піде військовим шляхом, щоб змінити кордони країни, встановлені в 1991 році", – сказав.

Пів року тому, 24 лютого, РФ розпочала повномасштабну війну проти України. Ворог атакував з території Росії, Білорусі й тимчасово окупованого Криму.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну російська ФСБ тісно співпрацювала з колаборантами. Кремль готував щонайменше два маріонеткові уряди, повідомило американське видання The Washington Post.

Зараз ви читаєте новину «"Якби ми не готувалися, російські танки були б у Варшаві" – Данілов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі