четвер, 21 липня 2022 19:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Україні прискорити поставки зброї: аналітик назвала три умови

Як Україні прискорити поставки зброї: аналітик назвала три умови
Чим більше Україна вимагає, стукає в усі двері, тим більше шансів, що отримаємо те, що треба, говорить Марія Золкіна. Фото: Еспресо

Постачання західної зброї, яка важлива на фронті війни з Росією, відбувається повільно. Прискорити бюрократичні процеси можливо, якщо Україна вимагатиме більше, доводитиме ефективне використання зброї та матиме ефективну публічну і непублічну дипломатію. Про це розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua Марія Золкіна, аналітик фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва".

"Якщо є графік постачання за лендлізом у жовтні, то ми його не прискоримо. Єдиний варіант – чим більше Україна вимагає, стукає в усі двері, тим більше шансів, що отримаємо те, що треба. Другий момент, як прискорити це – доводити ефективне використання зброї. Те, як ми зараз використовуємо CEASAR, HIMARS, M777 – це найкращий аргумент, що Україні треба давати не 12 HIMARS, а втричі більше", – говорить Золкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні треба давати не 12 HIMARS, а втричі більше" – Марія Золкіна

Дозованість має не політичне обґрунтування, а суто технічне, вважає аналітик.

"Україні дають на випробування невелику кількість озброєння і дивляться, як армія справляється, чи вона його освоїла, чи не потрапить цей вид зброї до рук ворога. Для того, щоб це перевірити, проходять тижні і навіть місяці. Тому треба показувати, що ми ефективно з цим працюємо. Також дипломатія – публічна та непублічна", – каже Золкіна.

9 травня 2022 року президент США Джо Байден підписав закон про лендліз для України. Програма лендлізу передбачає спрощені процедури кредитування, постачання і транспортування зброї в Україну й країни Східної Європи. Таким чином, вона прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних товарів.

Закон дозволяє надати обладнання з урахуванням того, що країна-одержувач виплатить його вартість пізніше.

Україна зможе звернутися за поставками озброєння по лендлізу після закінчення коштів з інших програм США, повідомила посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова. Лендліз - це додатковий інструмент, який почнуть застосовувати активніше у разі необхідності.

Зараз ви читаєте новину «Як Україні прискорити поставки зброї: аналітик назвала три умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі