понеділок, 26 грудня 2005 17:53

"Тут були власні меблі Жванії"

 

У вівторок по обіді в приймальні міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, 42 роки, сиділи кілька чиновників. Однак кореспондентів "ГПУ" під дещо здивованими поглядами відвідувачів провели поза чергою прямо до кабінету.

Там Балога якраз прощався з кимось із підлеглих. Помічниця міністра, яка перед цим кілька разів попередила, що вона — професійний піарщик, запросила сісти за стіл. Поки шеф розмовляв по телефону, вона розповіла, що Балога свого часу в Закарпатті врятував життя кореспонденту "5 каналу" і його дружині. А зараз-от бореться з корупцією у своєму відомстві: написав подання на звільнення свого заступника Миколи Горбенка. Той, мовляв, тисне на підлеглих і збирається захищати дисертацію в університеті, підпорядкованому МНС.

— Я ж напудрився, — жартома повідомив невидимого співрозмовника у слухавку Балога. Поклавши її, він знову набрав номер і звернувся до нас:

— Чаю, кави? — З усмішкою додав: — Вибачте, водки немає!

Зайшов голова комітету з водного господарства Василь Сташук. Міністр попросив його зачекати:

— Поговоримо пізніше. Тут от преса прийшла.

Мені довелося шукати собі меблі. Ну, знайшли старі. Нормальні

Сташук сів поруч з Балогою і майже сорок хвилин уважно слухав нашу бесіду з міністром. Почали з того, як попередній керівник міністерства Жванія передавав справи. Балога розповів:

— Передача справ була ексклюзивною. На наступний день, коли цей кабінет, — міністр обвів поглядом приміщення, — був увесь вивезений. Тому що тут були власні меблі Жванії. Мені довелося шукати собі меблі. Ну, знайшли старі. Нормальні.

"Старі" меблі насправді мали вигляд "нормальних". Два великі, відполіровані до блиску, світло-коричневі столи. Такого ж кольору шкіряні крісла з рельєфними спинками. На кріслі Віктора Івановича навіть є подушечка для голови. Позаду робочого столу міністра — прапори України та МНС. Над ними — фото торішніх маніфестацій на Майдані. Ліворуч — портрет Ющенка до отруєння. Поряд — прапори ООН, НАТО, ЮНІСЕФ, ЄС і США.

Перейшли до роботи міністерства. Тут першочергове завдання Балоги, за його словами, налагодити добрі стосунки з західними донорами і правильно використовувати кошти чорнобильських програм. А вже тоді — обновити оперативні загони:

— Ми не кількістю будемо вирішувати питання. У нас має бути техніка, — запевнив міністр.

Як на вашому прикладі працює принцип відокремлення влади від бізнесу?

— З 1998 року я не працював у жодній структурі — тільки в політиці. Тому ті навіювання, які спочатку йшли з боку есдеків, бо я насолив їм багато, а потім від деяких нових "друзів" — це просто елемент, яким зараз легко... — Балога зробив паузу, підшукуючи влучне слово.

— Спекулюють, — виручила його помічниця.

— ...спекулюють політично, — підхопив міністр.

Призначення міністром для Віктора Балоги не було несподіванкою. Він розповів, що Кучма ще 2003 року пропонував йому цю посаду.

Ще місяць тому ви працювали губернатором Закарпаття. Чи сім"я переїхала разом з вами до Києва?

— У мене діти малі. Тому сім"я на місці. Краще дружині приїхати на вихідні сюди, аніж їздити за своїм чоловіком. Текучість зараз дуже велика, — сказав Балога про швидкоплинність міністерських повноважень. — Добре, коли іде підйом і за тобою бігають! Але погано, коли... — міністр не закінчив думку і голосно засміявся.

Що ви очікуєте від майбутнього? Кажуть, що уряд технічний — лише на півроку.

— Мені все одно — технічний чи не технічний. Я не тримаюся за посаду. Зате мені легко працювати. От хлопці тепер розставалися з посадами, коли міняли уряд, і це для багатьох була трагедія. Я до цього ставлюсь по-філософськи. Тому що ти повинен працювати там, де тобі доручають президент або прем"єр. Якщо ти не вписуєшся в координати, то навіщо починаєш бігати, проситися кудись, ще щось?

Чи можуть вам подзвонити вночі?

Потім придумаєш сам, якщо забув щось спитати

— Я є першою людиною на найвищому рівні, яка дізнається про надзвичайну ситуацію. Тому я вже не можу спокійно лягти і відключити телефон, щоб вночі не турбували.

Міністерство часто звинувачують у тому, що воно тільки реагує. Чи є якісь програми щодо запобігання надзвичайним ситуаціям?

— Однозначно. От ми збираємося виїжджати у вівторок в Херсон. І на базі отриманої інформації ініціюємо перед урядовою комісією програму по зупинці підтоплення населених пунктів у Херсонській області. Вона буде розрахована на десятки років, оскільки там велика сума капіталовкладень. Так само ми збираємося зробити програму по Закарпаттю. Тому що туди даються гроші тоді, коли іде повінь, коли потрібно дірки латати. Ми ж готуємо все через програми, мета яких упередити надзвичайні ситуації.

Про Чорнобиль Балога сказав, що зараз вивчає ситуацію. Чуткам про ненадійність дамби Київського водосховища міністр не вірить.

— Не потрібно дезорієнтувати київську громаду. Я не хотів би це питання, чесно кажучи, в пресі піднімати. Тому що воно суспільству плюса не добавить. Воно не добавляє нам аури — чистої, позитивної. Є речі, які, ти хоч чи не хоч, а вони повинні бути в інформації. Але те, що надумано, я вважаю, воно не повинно бути. Тому що хочеться донести позитив до кожного українця. Бо позитивний сигнал до людини налаштовує на краще. І коли ти починаєш людину давити негативною інформацією, воно... воно не додає!

Вже насамкінець до розмови долучився Сташук:

— Я цю людину знаю багато років. Він — людина діла.

Інтерв"ю закінчилось, але відчуття незавершеності розмови чомусь не зникало.

— Потім придумаєш сам, якщо забув щось спитати, — порадив жартома охоронець.

Зараз ви читаєте новину «"Тут були власні меблі Жванії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі