пʼятниця, 28 вересня 2018 05:20

Юлія Тимошенко бере курс на інновації
2

Лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко представляє проект Нового економічного курсу 21 вересня в Києві. Пропонує винести ухвалення документа на Всеукраїнський референдум
Фото: Олександр ПРОКОПЕНКО
Юлія Тимошенко, лідер партії ”Батьківщина”: ”Головна проблема України — неефективне управління. Саме тому сьогодні потрібен новий Основний закон — нові суспільні правила. За таких умов економіка зможе розвиватися, забезпечуючи добробут кожного українця”

Позбавити Україну статусу "сировинний придаток Європи" і перейти до економіки інноваційного розвитку — це основна мета запропонованого Юлією Тимошенко Нового економічного курсу. Стабільна гривня, подолання інфляції та прискорення економічного зростання не менше 7% щорічно — ці механізми зроблять країну заможною.

Проект Нового економічного курсу Юлія Тимошенко розробляла разом із багатьма провідними економістами і громадськими активістами. На 400 сторінках програми — лише пропозиції, які згодом мають схвалити громадяни на всеукраїнському референдумі.

Лідер "Батьківщини" пропонує вкрай необхідні зміни, адже реформи мають давати позитивний результат для людей і для бізнесу. Це є головним критерієм ефективності політики. Цього не можна сказати про 144 реформи чинного президента ­Петра Порошенка.

80% українців вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. Невтішні позиції і в міжнародних рейтингах. Так, за 2017 рік ми опинилися серед 10 найбідніших країн світу, за версією Bloomberg. А за звітом Ernst & Young — на першому місці за рівнем корупції серед держав Європи, Близького Сходу та Африки. Країна прямує до дефолту. Однак це не заважає президентові Порошенку звітувати про її "успіхи".

У проекті Нового економічного курсу є кілька основних кроків. Вони здатні змінити ситуацію в країні.

Новий курс передбачає перехід від кланово-олігархічного економічного устрою до соціальної ринкової економіки, яка має створити рівні для всіх правила та чесну конкуренцію. Тобто ніхто не має права заходити у владні кабінети й "вибивати" преференції для себе.

Соціальна ринкова економіка, за програмою найрейтинговішого кандидата у президенти Юлії Тимошенко, передбачатиме також знищення монополій, забезпечення соціальними гарантіями кожного громадянина, стимулювання розвитку малих форм підприємництва і підняття середнього класу. Він буде ключовим учасником усіх соціальних процесів.

Лідер "Батьківщини" звертає особливу увагу на те, що модель сировинного розвитку економіки — невигідна для країни і не має майбутнього.

"Чим більше ми вирощуємо сировини, тим нижча її ціна, тим нижчий попит і, як наслідок, — мізерний прибуток", — зазначає вона і для прикладу порівнює валовий дохід компанії Applе, який торік становив $229 млрд, і ВВП України — лише $112 млрд. Ось де втілений в реальне життя інтелект і де — сировинна економіка.

Зі свого боку засновник експертно-аналітичного центру "Оптіма", член Ради Національного банку України у 2014–2015 роках Віталій Ломакович зазначає: "Якщо змінимо сировинну монополізовану економіку в Україні, то отримаємо ефект потрійної ренти: більші прибутки для бізнесу, вищі зарплати для працівників, більші податки для бюджету".

Інтеграція України в переважаючі напрямки четвертої промислової революції, Blockchain, штучний інтелект — це не лише нова реальність. Це просто необхідність для нас.

Для формування інноваційної економіки планується створити відповідну інфраструктуру й ухвалити законодавство, яке стимулюватиме розвиток цього сектора.

Серед основних пропозицій Нового курсу — і зміна монетарної політики. Вона передбачає стабільну гривню, приборкання інфляції, розвиток малих банків, впровадження для бізнесу довгострокових кредитів під низький відсоток та підконтрольність Національного банку суспільству.

"По-перше, нам потрібно поставити Нацбанк під реальний контроль суспільства й парламенту. По-друге, треба демонополізувати частину його функцій, щоб він не мав можливості займатися спекуляціями, базуючись на своїх безмежних повноваженнях", — наголошує Юлія Тимошенко.

Реальний контроль суспільства над Нацбанком потрібен. Адже саме через фінансові афери під егідою НБУ знищено 98 банків. Люди та бізнес втратили 448 млрд грн депозитів і заставного майна, реальна вартість якого перевищує трильйон гривень.

Необхідні суттєві зміни, на переконання Тимошенко, і в податковій системі. Так, за її словами, у світі йде тренд на пом'якшення податкового навантаження на бізнес. Цей досвід вона пропонує перейняти і застосувати до України.

Єдиний шлях для побудови нової економіки і виведення її з тіні — це зміна системи оподаткування, а не просто зниження ставок податку.

Як пояснює лідер "Батьківщини", податкове навантаження в Україні є вкрай високе і становить 39% валового внутрішнього продукту. А з врахуванням "корупційного податку для бізнесу" дорівнює 48% ВВП. Водночас, за світовими стандартами, воно не повинно перевищувати 29%.

"Податкова система стала системою терору ­вітчизняного підприємництва", — наголошує Юлія Тимошенко.

Серед змін передбачено і скасування єдиного соціального внеску на користь персоніфікованої пенсійної системи, як і корупційного податку на додану вартість.

"Понад 50 країн не мають податку на додану вартість. Серед них США, Японія, Сингапур, Австралія. Тому хочу запропонувати замінити ПДВ на вибір тими податками, які має або Японія, або США, або Сингапур. Краще поставити поміркований податок на реалізацію товарів і послуг, поступово знижувати його, але зробити надійну базу, посильний податок і прибрати корупцію", — каже політик.

Крім того, в Україні налічується 37 квазіподатків, що формують лише 0,48% доходів до бюджету і водночас є "корупційною годівницею".

Демонтувати стару систему і запровадити всі ці реформи Юлія Тимошенко планує після зміни влади. За п'ять років вона обіцяє побудувати інноваційну, успішну країну, де на першому місці буде людина, її інтелект.

Головна проблема України — неефективне управління. Саме тому сьогодні потрібен новий Основний закон — інші суспільні правила.

Десятки виборів і дві революції приводили до влади нові обличчя, залишаючи недоторканною систему управління. Для того, щоб це змінити, потрібно ухвалити новий суспільний договір між українцями й прийняти на референдумі нову Конституцію з тими порядками і правилами, які пропише для себе українське суспільство.

Тоді економіка розвиватиметься і забезпечуватиме добробут кожного українця, переконана ­лідер "Батьківщини".

Ініційований нею Новий курс є досить амбітним. Тому в Адміністрації президента переживають. Адже, по-перше, рейтинг діючого глави держави продовжує падати. А по-друге, він говорить лише про церкву, війну і курс у Євросоюз, НАТО. Але не всі перемоги є його. Деякі президент собі привласнює.

Тимошенко задала досить високий рівень дискусії напередодні виборів. Вона зібрала провідних інтелектуалів, опрацювала вітчизняний і міжнародний досвід, розробила з фахівцями програму змін для країни. Її згодом затвердять не політики, а громадяни — на референдумі.

Відкритість пропозицій стає справді фірмовим стилем лідера "Батьківщини". Так само як і з проектом нової Конституції, вона закликала долучитися до розробки своєї економічної стратегії усіх небайдужих. На форумі вона випромінювала оптимізм: "Ми побудуємо класну країну, за яку нам ніколи не буде соромно".

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко бере курс на інновації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі