четвер, 06 жовтня 2022 00:45

"Усі сучасні війни та конфлікти розв'язані чи підживлюються росіянами"

Автор: facebook.com / Vakhtang Kebuladze
  Філософ Вахтанг Кебуладзе: ”У юридичному плані розпад Росії складніший, ніж розпад Радянського Союзу”
Філософ Вахтанг Кебуладзе: ”У юридичному плані розпад Росії складніший, ніж розпад Радянського Союзу”

Цивілізований світ має готуватися до розпаду імперії зла

— Розпад російської імперії — це тривалий процес. Звісно, емоційно нам хочеться прокинутися у світі без неї. Але цього не станеться, треба бути реалістами, — каже філософ 50-річний Вахтанг КЕБУЛАДЗЕ.

Які загрози несе розпад РФ для глобальної стабільності?

— Є величезна територія, багато народів із різними ідентичностями, мовами, історією, релігіями. Тому процес буде тривалий. Також розпад РФ становить багато загроз: ядерна зброя, великі хвилі біженців. Але це менше зло, ніж збереження імперії. Росія в нинішньому вигляді завжди буде загрозою не лише для України, а й для всього людства. Тому вже лунають поодинокі голоси в нас і загалом у цивілізованому світі, про те, що треба не міркувати, розпадеться чи не розпадеться, а готуватися до цього. Подбати про запобіжні заходи на всіх рівнях: військова й енергетична сфери, продовольча безпека, політика, економіка, культура.

Треба позбутися ілюзій про хороших росіян, облишити спроби жити разом із ними в цьому світі, домовлятися. На сьогоднішній день я використовую концепт "корисні росіяни" — це люди, які сприятимуть дезінтеграції монстра — російської недоімперії. Сподіваюся, в мирний спосіб, із якомога меншою кількістю жертв. Подальша віра в хороших росіян — небезпечна для України, світу і, хоч би як це дивно звучало, для самої Росії. Хороші росіяни створюють хибний імідж. Мовляв, можна побудувати ліберальну демократію в Росії. Це неможливо. Путін — ворог нашого теперішнього. Російські ліберали — вороги майбутнього. Якщо не вдасться здолати цю Росію, вони знову захочуть щось збудувати в рамках імперського геополітичного формату. І рано чи пізно прийдуть до ще жахливішої диктатури, вбиватимуть уже наших дітей і онуків. Путін не впав на Росію з космосу. Він є органічним породженням російської історії, соціальності, відсутності політичної нації, здорового суспільства в цій країні. Соціологія показує шалені цифри підтримки війни та Путіна. Це свідчить, що він відповідає на глибинний запит свого народу. Зрештою і тих самих лібералів. Адже їм ідеться не про спокутування провини перед усім цивілізованим світом і насамперед перед Україною. Головний дискурс критиків режиму — це те, що Путін руйнує Росію. Те, що росіяни вбивають, ґвалтують, грабують, катують українців, знищують наші міста, воліють не помічати.

Якщо Росія почне швидко розпадатися, то виникає інше питання — хто нам виплачуватиме репарації? Хто буде правонаступником цієї злочинної держави, громадяни якої скоїли злочини, не лише на нашій землі, а й інших, куди принесли війну, розбрат і горе. Батьківщина мого батька — Грузія, теж потерпає від Росії. Скрізь, де були присутні росіяни, вони скоювали злочини проти людяності. Усі сучасні війни та конфлікти на території колишнього Радянського Союзу розв'язані чи підживлюються росіянами. Країни Азії, Африки й Латинської Америки стали заручниками та жертвами російських імперських амбіцій. Хто за це відповідатиме, відшкодовуватиме збитки? Хто відповідатиме за те, що неможливо відшкодувати: життя та здоров'я людей? Йдеться не про пом­сту, лише про справедливість.

Чи можна порівняти це з розпадом Радянського Союзу?

— Раніше побоювалися ядерного апокаліпсису, якщо розпадеться Радянський Союз. Ми пам'ятаємо горезвісну промову Джорджа Буша-старшого, в якій він вмовляв український парламент і суспільство не виходити зі складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Кажуть, що Союз розпався доволі мирно. Хоча це не так. Зараз бачимо продовження цієї історії. Треба розуміти, що ворогом людства був не лише Радянський Союз. Він — це одна з реінкарнацій російської імперії. Завжди злочинної, жахливої, небезпечної та нещасної. Небезпечної для самої себе, народів, які її населяють, тому й нещасної. Це справжня тюрма народів. 30 років для історії — невеликий період часу. Ми все ще перебуваємо у процесі розпаду російської імперії. Розпад СРСР був лише першим етапом цього процесу, який, сподіваюся, матиме щасливий кінець для всього людства. У юридичному плані розпад Росії складніший, ніж розпад Радянського Союзу. Бо для розпаду останнього були закладені юридичні підстави. Він складався з 15 формально незалежних республік.

Мільйони російських біженців можуть хлинути в Україну. Як мінімізувати наслідки?

— Одна з проблем, які виникнуть після розпаду імперії — біженці, які тікатимуть в Україну й інші вільні, цивілізовані країни. Що з ними робити? Як до них ставитися? Як до жертв режиму чи як до тих, хто довів світ до цієї катастрофи? Однозначних відповідей на ці питання не існує. Росія — це симптом хвороби людства. Доведеться лікувати не лише біженців і тих, хто залишиться на її території, а й українців, які не позбавилися сентименту до Росії, Совєтського Союзу. Єдина паралель, яку можна провести — денацифікація Німеччини. Були знайдені інструменти, щоб з німців, які захворіли на нацизм, зробити демократичну націю, одну з найуспішніших у Європі. Але у випадку росіян хвороба є неусувною частиною їхньої ідентичності. Тому лікувати їх буде в рази складніше.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Усі сучасні війни та конфлікти розв'язані чи підживлюються росіянами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі