пʼятниця, 19 липня 2019 05:31

За 20 хвилин зібрали 373 кілограми сміття
4

12 липня у селі В'язівок Городищенського району Черкаської області провели екофестиваль. Його ініціював благодійний фонд "Урожай —громаді" за фінансової підтримки сільськогосподарського підприємства "Науково-виробнича фірма "Урожай", що входить до Групи МХП. На захід прийшли близько 400 жителів В'язівок і сусідніх сіл.

В основі екофестивалю лежить плогінг — біг із одночасним збиранням сміття
Фото: Олександр Грищенко
В основі екофестивалю лежить плогінг — біг із одночасним збиранням сміття
В основі екофестивалю лежить плогінг — біг із одночасним збиранням сміття
В основі екофестивалю лежить плогінг — біг із одночасним збиранням сміття

— На екофестивалях люди вчаться любити й поважати природу, — каже 55-річна Наталія Шабадаш, виконувачка обов'язків старости В'язівок. — Ми зробили заявку. Хотіли, щоб і в нас таке було. Підприємство "Урожай" нас підтримало.

Фестиваль провели біля будинку культури. Встановили надувну гірку й батут. Діти розважалися на них безкоштовно. Поряд готували кашу з м'ясом. Відвідувачам розмальовували обличчя, продавали сумки з тканини, браслети з мотивувальними написами, безпрограшні лотереї.

Біля точки продажу лотерейних квитків вишикувалася черга. За 35 грн кожен міг спробувати виграти смартфон — головний приз від директора "Урожаю" 39-річного Олександра Воскобойніка. Переможцем став 7-річний Артур Лисак із села Дирдин. Решта отримали браслети, чашки, орхідеї, пакунки з мандаринами.

— Два дні тому втопив телефон. А сьогодні сказав, що виграє новий і повів мене купувати квиток, — каже мати Артура 36-річна Наталя Лисак.

Посеред фестивалю розмістили літню сцену. Глядацький зал і прилеглі лавочки заповнили місцеві. Слухали виступи артистів і громадських активістів.

— Ми сьогодні не тільки розважаємося, а й намагаємося зробити все, щоб люди стали більш екологічно свідомими. Хочемо, щоб у серцях залишилося усвідомлення того, що ми — це чисте довкілля, — каже Наталія Каузак, організатор фестивалю. — Надіємося, після свята всі зрозуміють — хороше починається з кожного з нас.

На екофестивалі провели змагання між командами п'яти навколишніх сіл, із якими співпрацює підприємство "Урожай" — Воронівка, Хлистунівка, Дирдин, В'язівок і Валява. Команди змагалися у чотирьох конкурсах: будували екомеблі з палет, створювали сукні з пакетів, малювали плакати із закликом не смітити та прибирали сміття на швидкість. В основі цього конкурсу лежить плогінг (популярний в Європі біг, під час якого людина збирає непотріб. — ГПУ).

Учасники за 20 хв. зібрали 373 кг сміття в каньйоні біля річки Вільшанки. Його здадуть у пункти прийому.

— Приємна робота — збирати непотріб. Ми намагаємося не смітити, щоб не прибирати. Як дивлюся, що скло, то кажу дівчаткам: "Не соромтеся, беріть", — говорить 51-річний Віктор Лисенко, учасник команди з Дирдина.

Під час командних змагань публіку розважали концертом і лекціями з питань екологічної чистоти.

— Ми не вміємо правильно викидати сміття, — каже еколог Роман Король. — Наприклад, літій у батарейках шкодить здоров'ю, коли розкладається. Їх потрібно здавати до спеціалізованих місць. У супермаркетах ставлять спеціальні тари для збору батарейок. Їх потім переробляють.

За підсумком конкурсів, перемогу та 5 тис. грн здобула команда із В'язівок.

— Перемога стала несподіванкою, — говорить 27-річний Володимир Лебединець, капітан команди В'язівок. — Радимося, як витратити кошти. Хочемо допомогти селу. Найтяжче далося будування екомеблів, тому там і отримали лише третє місце.

— Бізнес і громада — це невід'ємні речі, бо бізнес значно підтримує соціальну сферу села. Такі проекти потрібні. Добре, коли діти змалечку привчаються прибирати й не смітити, — каже 48-річний Валентин Галушко, директор підрозділу "Урожаю" у селі Валява.

Зараз ви читаєте новину «За 20 хвилин зібрали 373 кілограми сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі