четвер, 27 травня 2010 01:30

"Президент Янукович буде зобов"язаний іти на компроміси"

Автор: фото з сайта www.tema.in
  Степан Гавриш: ”плануємо відновлювати партнерство й розвивати стратегічне співробітництво з Росією”
Степан Гавриш: ”плануємо відновлювати партнерство й розвивати стратегічне співробітництво з Росією”

Восьме щорічне засідання робочої групи Україна—НАТО з питань воєнної реформи відбулося в середу в столичному Українському домі. У ньому взяв участь співголова групи, перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони 58-річний Степан Гавриш.

— Позаблоковий статус України, і політично, і філософськи, означає, що країна не може бути членом будь-якого військового блоку або союзу, — каже Степан Богданович. — Сьогодні йдеться про продовження й розширення співробітництва з НАТО. Це залишається пріоритетним у зовнішній політиці. При цьому плануємо відновлювати партнерство й розвивати стратегічне співробітництво з Росією.

Опозиція заявляє, що президент України здає росіянам стратегічні галузі економіки, розколює країну на два фронти. Що думаєте з цього приводу?

— Програма президента не є несподіваною. Зараз його головне завдання — пошук балансу й компромісів. Цей процес складний. Треба перейти від декларацій до прикладної, реальної політики. А опозиція перебуває у стані виборчої кампанії. Точніше, звідти й не виходила, оскільки не визнала результатів виборів.

Як пояснити доцільність продовження терміну перебування в Криму російського флоту?

— Ця угода зараз нічого не вирішує — її можна реалізувати тільки після 2017 року. Але таким чином можна перезавантажити стосунки з Росією. Це ціна стабільності в наших відносинах.

Восени ви прогнозували, що новий президент буде лідером меншості. Ваше передбачення справдилося?

— Україна не перша країна, де главу держави обирає менше, ніж 50 відсотків населення, — каже Гавриш після нетривалої паузи. — Це непростий виклик для будь-якого політика. Президент Янукович буде зобов"язаний іти на компроміси. І не варто критично сприймати проблеми першого періоду його роботи. Він спочатку намагатиметься провести інвентаризацію ресурсів держави, щоб використати їх для покращення економіки.

У РНБО вас призначив президент Ющенко. Як вам вдалося залишитися на посаді?

— А до цього я ще працював із Леонідом Кучмою. Ще до того — із Віктором Януковичем, Юлією Тимошенко. Мені ніхто не пропонував залишитися. Я просто продовжую працювати, оскільки вважаю, що я один із професіоналів, яких сьогодні вимагає дійсність.

Зараз ви читаєте новину «"Президент Янукович буде зобов"язаний іти на компроміси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі