вівторок, 19 січня 2010 07:02

"Вони нас іще проситимуть на колінах: здайте документи"

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Голова комісії Оксана Барвінська (ліворуч) сидить із бюлетенями біля входу до територіальної виборчої комісії в Івано-Франківську
Голова комісії Оксана Барвінська (ліворуч) сидить із бюлетенями біля входу до територіальної виборчої комісії в Івано-Франківську

У ніч на 18 січня біля Івано-Франківського територіального округу N84 черга. Що 15 хв. до будівлі обласної держадміністрації приїздять із дільничних комісій, аби здати виборчі бюлетені.

Біля приміщення, де засідає територіальна виборча комісія, вишикувались таксисти. Вони доправили бюлетені. Усередині люди сидять на сходах. Кому не стало місця, вмощуються долі на запакованих у коричневий папір протоколах про підрахунок голосів.

— А мені плювати, що це важливий документ, — каже голова дільничної комісії Валентина Онищенко, 57 років. — Хіба організовані для нас умови здачі пакетів? Я уже треті вибори працюю на дільницях, і кожен раз такий бардак повторюється.

О третій ночі юрба намагається відіпхнути міліціонера та зайти до зали, де засідають члени тервиборчкому.

— Розходьмося! Ось побачите, вони нас ще самі проситимуть на колінах: здайте документи! — кричить зі сходів сивий чоловік.

Валентина Онищенко у коридорі помічає заступника губернатора Тараса Парфана. Просить у нього принести стільці у хол. Той не реагує. Біля дверей посилюють охорону.

— Червонець капітану в кишеню сунемо. І він нас поза чергою викличе, — шепоче чоловік, напираючи на двері. Міліціонер відштовхує його.

— О, б"ються! — спостерігач від Українського конгресового комітету Америки 33-річний Зенон Завада фотографує сутичку. — Сьогодні я обійшов 10 дільниць. Найбільше порушень було під час голосування на дому. Одні кажуть, що заяв про неспроможність самостійно пересуватися не потрібно, тільки включення до списків із позначкою "н. с. п.", інші говорять протилежне. Набираю своїх у Києві, питаюсь, як правильно, — там теж не знають. Бо були зміни, потім їх скасували, далі знов щось прийняли. Думаю, останні зміни треба приймати за місяць до виборів.

Бісові діти! Люди лежать на землі, а тут стільки сидячих місць пустує

Долі сидять зо 150 людей. Дехто спить, інші ідуть до буфету на другий поверх випити чаю. Бюлетені залишають на чергового. До голови територіальної комісії Марії Кравченко без черги заходять представники кандидатів у президенти Арсенія Яценюка, Віктора Ющенка, Віктора Януковича. Вони прийшли дізнатися, скільки  осіб проголосували і хто лідирує.

— Чому цих людей пускають без черги? Їх немає у списках, — обурюється голова дільничної комісії N70 Ярослав Чуйко, 62 роки.

— Відійдіть, — гукає до нього капітан міліції. — Якщо будете порушувати порядок, кинемо вас у кінець списку.

О 4.00 оголошують, що пускатимуть представників п"яти комісій одночасно. Перша п"ятірка з великими паперовими торбами вривається до актової зали. У ній працюють члени окружкому. Тут зо 200 порожніх стільців.

— Бісові діти! — плює на червоний килим Ярослав Чуйко. — Люди лежать на землі, а тут стільки сидячих місць пустує.

Протоколи з дільниці N70 завертають на уточнення. Секретар дільниці на колінах вносить нові дані в чисті бланки з підписами спостерігачів і дільничної комісії. До неї підходять з окружкому, роблять зауваження, щоб не "світила" чистими протоколами перед іноземними спостерігачами.

Документи з дільниці знову здають голові ОВК Марії Кравченко. Та зачитує вголос: Гриценко — 62, Тимошенко — 454, Тігіпко -181, Тягнибок — 96, Ющенко — 168, Янукович — 324, Яценюк — 196.

— Дільниця номер 70 розташована у військовому містечку, тому за Гриценка скільки голосів, — пояснює заступник голови 65-річний Олексій Таран.

Дільниця в мікрорайоні Пасічна — за списком 40-а. Голова комісії студентка 23-річна Оксана Барвінська із молодими секретарем і заступником зустрічає ранок під стінами ОДА.

— Нам кажуть, що здамося десь під обід, — бідкається. — Більше не працюватиму на виборах. За цю каторгу видали всього по 200 гривень і 14 копійок зарплати.

Спостерігач від Януковича чіплявся до дівчат

 

В Івано-Франківській школі-інтернаті на виборчу дільницю N70 спостерігач од штабу Віктора Януковича, 25-річний Олександр Залінський, прийшов напідпитку. Чіплявся до дівчат. Член дільниці від Партії регіонів 68-річна Неля Бормінцева відвела його до сусідньої кімнати пити чай. Далі той тихо сидів до кінця виборів у кутку.

— Нє, робота нормальна, — ледве говорить. — Але для мене залегка, я б мішки тягав. А скільки нам заплатять?

Представників од Януковича, Ратушняка, Бродського та Противсіха посадили подалі один від одного.

— Вияснили, що це — одна контора. У них один офіс на всіх і один куратор, — пошепки пояснює секретар виборчої дільниці 27-річна Катерина Онищенко. — Прізвища його не пам"ятаю, але чула, як по телефону його називали Колян.

У штабі Януковича членам дільничних комісій виплатили авансом 150 грн. Іще 350 обіцяли видати після здачі акта про порушення та протоколу з мокрою печаткою.

Представники від Сергія Тігіпка за протокол отримали по 200 грн. Стільки ж платять у Ющенка. Представники Володимира Литвина і Олега Тягнибока дістали по 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Вони нас іще проситимуть на колінах: здайте документи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі