четвер, 15 жовтня 2009 07:39

Комуністи чекали прихильників УПА з дев"ятої ранку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Нардеп від Компартії третього скликання Володимир Пустовойтов показує своє посвідчення міліціонерові під час учорашнього протесту на майдані незалежності
Нардеп від Компартії третього скликання Володимир Пустовойтов показує своє посвідчення міліціонерові під час учорашнього протесту на майдані незалежності

"До 1917 року Росія та Україна були найбагатшими державами, а потім комуністи їх пограбували! — гарячкує 14 жовтня вранці на столичному майдані Незалежності киянин 61-річний Олег. — 18 мільйонів комуністів Союз розвалили, бо Кравчуку набридло ходити під п"ятою Москви. А так він став сам собі хазяїном".

Олег прийшов на святкування 67-річчя створення Української повстанської армії. Його організувало Всеукраїнське об"єднання "Свобода". О 9.00 туди підтягнулися зо 200 комуністів. Хоча святкові заходи призначили на 14.30.

— Ми з Росією сусіди, нам потрібно бути разом. А не з американцями, — опонує Олегові комуніст Дмитро, 24 роки.

— Якщо з Росією — то будемо воювати в Чечні, — відказує той.

— А з Америкою — в Іраку й Афганістані, — перебиває Дмитро. — Головне, щоб народ прийшов до влади.

— Народ 70 років владував. Стояли весь цей час у чергах до пустих полиць, — відказує пенсіонер.

— Ви — націоналісти, продажні шкури! Америці продалися! — кричить на Олега киянин 72-річний Петро Корочинський. — Що з вами розмовляти?

Серед комуністів переважно пенсіонери. Вони співають радянських пісень. Тримають таблички: "Фашизм не пройдет!"

— Із Житомира приїхали два автобуса по 60 чоловік, — розповідає комсомолець 20-річний Дмитро. — Ми проти свободівців-фашистів. Вони не націоналісти, а нацисти.

Міліція оточила центр Майдану ще з п"ятої ранку. Комуністів не підпускають до сцени з написом "Бандера — наш герой! Покрова — наше свято!". Їм не дозволяють розгортати прапори, бо немає дозволу на мітинг від міськради.

— Це не мітинг комуністів, а зустріч із депутатами, — пояснює міліціонерам народний депутат третього скликання від Компартії 61-річний Володимир Пустовойтов. Показує їм довідку про це, підписану нардепом-комуністом Петром Цибенком.

— А ну розвертайте прапори! — кричить у натовп.

Цього дня торік комуністи також збиралися у Києві.

— Тоді мій батько привіз 50 гривень, — згадує 40-річна Світлана Микитас із міста Малин Житомирщини. — У цьому році не знаю, чи будуть платити. Увечері напевно про це скажуть. Те, що витратили на дорогу, точно відшкодують, ще й нагодують.


Президент Віктор Ющенко, 55 років, привітав ветеранів Української повстанської армії із 67-річчям УПА:

— Ця армія народного спротиву стала справедливою відповіддю України на репресії сталінського та нацистського режимів. Це був оплот майбутньої державності. Сьогодні ми відроджуємо історичну правду й справедливість, очищаємося від десятилітніх нашарувань фальсифікацій нашого минулого.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи чекали прихильників УПА з дев"ятої ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі