четвер, 16 серпня 2012 00:30

Італійський суд відпустив Мельниченка на свободу

Апеляційний суд Неаполя звільнив з-під варти екс-майора Держохорони 45-річного Миколу Мельниченка. Він провів в італійській еміграційній в'язниці 11 днів.

Його заарештували 3 серпня в аеропорту, коли прилетів із Вашингтона. Причиною затримання став ордер, що видало українське бюро Інтерполу. Мельниченко відмовився спілкуватися з українськими дипломатами.

Не варто очікувати екстрадиції екс-майора до України, вважає директор Українського інституту публічної політики 54-річний Віктор Чумак:

— Мельниченко має статус такого, що отримав притулок у США. Для європейського правосуддя це є підтвердженням того, що людина повинна користуватися захистом. Українська влада його не дістане. Мельниченко співпрацював зі спецслужбами різних країн, може спокійно пересуватися світом.

До нього будуть величезні претензії з боку української влади, тому переслідування продовжиться і надалі. Бо він є носієм чужих секретів — компрометуючої інформації. На його плівках є Леонід Кучма та інші особи, які сьогодні обіймають високі посади. Тому у спокої Мельниченка ніколи не залишать.

Хто за ним стоїть, важко сказати. Треба шукати, кому вигідне його перебування на волі. Це будь-яка країна, що може використовувати здобуту інформацію проти людей, присутніх на його плівках.

СБУ оголосила Мельниченка в розшук у вересні 2011 року. Проти нього порушили кримінальну справу. Звинувачують у розголошенні державної таємниці, підробці документів і перевищенні службових повноважень. Тривалий час екс-майор жив у США.

Зараз ви читаєте новину «Італійський суд відпустив Мельниченка на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі