вівторок, 10 липня 2012 00:00

Горілкою обтирали обличчя

Автор: Фото надане Юлією ГРИМЧАК
  Юлія тримає на колінах голову чоловіка, нардепа Юрія Гримчака, на акції протесту під Українським домом
Юлія тримає на колінах голову чоловіка, нардепа Юрія Гримчака, на акції протесту під Українським домом

Дружина депутата-"нунсівця" Юрія Гримчака 35-річна Юлія з вівторка до п'ятниці разом із чоловіком протестувала під Українським домом у Києві проти закону про мови.

— В среду пришли к Украинскому дому в час ночи. Первые трое суток все время была на митинге. Отходила только переодеться и немного поспать. Днем стояла такая жара, что потом мужу приснилось солнце и пустыня. Спать на каремате достаточно комфортно. Мы плотненько прижимаемся друг к другу, как воробьи, — и нам хорошо. Рядом спят незнакомые люди. После такой жары совсем не холодно. Мы запаслись влажными салфетками — протираем утром лицо.

Юлія у джинсах і футболці. У п'ятницю від спеки ховається у затінку біля Українського дому. Позирає на міліціонерів, які поспиралися на металеву огорожу, мружаться проти сонця і пріють від спеки.

— Я бачила, як "беркутят" у спину штовхав полковник на людей: "Вперед, я сказав!". Уночі вони говорили: "Ми вас розуміємо. Але якщо хочемо втриматися на роботі, не можемо опиратися".

Ми боялася, що сутички будуть серйозніші. Були готові, що "Беркут" застосує сльозогінний газ. Я взяла із собою спирт і молоко. Молоко — це лужний продукт, воно найкраще допомагає промити очі від газу. А перцеву рідину, яку розпилює балончик, найкраще витирати з обличчя змоченою у спирту ваткою. Люди приносили горілку і нею обтирали лице. Коли розпилили газ, я була внизу сходів, чоловік трохи ближче. Нам тої дози не перепало, але все одно трохи стискало груди.

Юлія виросла в Донецьку. Розмовляє російською.

— Діти у школі українською, а вдома російською спілкуються. Ми домовилися брати уроки і до дня Незалежності стати україномовними всією родиною. У середу зустріла серед мітингувальників свою вчительку української, вона погодилася допомогти.

У родині Гримчаків п'ятеро дітей: Ольга, 24 роки, та 21-річна Аліна — дочки Юрія від першого шлюбу. Спільні з Юлією — 12-річна Світлана, 11-річна Ірина і син Артур, 6 років.

Зараз ви читаєте новину «Горілкою обтирали обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі