пʼятниця, 07 вересня 2012 06:45

"Це наша остання мирна акція"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Під парканом Верховної Ради сидить активістка руху ”Відсіч” Катерина Чепура. Виступає проти ухвалення закону ”Про порядок організації і проведення мирних заходів”
Під парканом Верховної Ради сидить активістка руху ”Відсіч” Катерина Чепура. Виступає проти ухвалення закону ”Про порядок організації і проведення мирних заходів”

Через Маріїнський парк до паркану Верховної Ради йде актор 25-річний Сергій Пишун. На повідку веде собаку породи хаскі, яку обмотав червоним прапором із написом "Боротьба". Уранці 6 вересня він прийшов на "Останній мирний протест".

У ніч на четвер тут зібралися близько сотні мітингувальників — проти ухвалення закону "Про порядок організації і проведення мирних заходів".

— Особисто для мене низько приходити під якісь будівлі, — говорить Сергій Пишун. — Сюди прийшов підтримати друзів. Для мене краще побути тут годину, ніж нічого не робити.

40 людей сидять на туристських килимках. На них і ночували.

Люди повісили на шию зроблені з картону колодки. В отвори просунуті руки — ніби в каторжників. На паркані висить великий плакат із тканини "Ми — не раби. Раби — не ми". З-за дерева визирає міліціонер. Ще троє за 30 м спостерігають.

Лідер Коаліції учасників помаранчевої революції 32-річний Сергій Мельниченко закурює цигарку.

— Цей закон по суті нічого не міняє, — говорить він. — Депутати заявляють, що в нас зараз не застосовують статтю про порушення порядку організації та проведення мирних зібрань. Це неправда. Останні півроку мене разів 20 за нею арештовували. Вони пропонують 15 діб адмінарешту за організацію акції. Але як учасник мирних зібрань може це порушити? Якщо його дії будуть протиправними, то мають кваліфікуватися як хуліганство чи злісна непокора міліції.

— Це наша остання мирна акція, — каже 29-річний Денис Левін. Він працює зварником. На мітинг прийшов у театральній масці. — Далі вони будуть незаконними. Люди все одно будуть виходити. Суди, прокуратура, інші гілки влади — не працюють. Тому народ змушений іти на протест. Влада створює умови, щоб ці заходи були конфліктними, щоб був супротив міліції. Самі собі риють могилу.

За півгодини до початку ранкового засідання до парламенту йдуть "бютівець" 36-річний Андрій Шевченко та "нунсівка" 30-річна Леся Оробець.

— Як ви тут? — запитує Андрій Шевченко.

— Нормально! — хором відказують учасники акції.

— Ми зараз подивимося чи є в порядку денному це питання, — каже Оробець.

— Депутат Сухий підмочив репутацію! — хтось вигукує в спину "регіоналу" Ярославу Сухому. Той вдає, що не чує.

На другому поверсі Верховної Ради висить порядок денний. Законопроект про мирні зібрання на цей день у розкладі є.

— Хочуть його розглянути під кінець, — каже "бютівець" 47-річний Андрій Павловський. — Тишком-нишком, щоб менше було журналістів.

Зараз ви читаєте новину «"Це наша остання мирна акція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі